ПИСМА ИЗ ИТАЛИЈЕ: Живот онлајн и офлајн

У сфери нових навика доста тога се мења, али јутарње испијање еспреса се не прескаче. Могу наручити да ми доставе кући, могу купити најбољи апарат, могу купити најбољу кафу, чак и уређај за прављење перфектне пене за капућино… Све могу. Али није ми „гушт“

Пише: Марина Лазаревић

Онлајн (оnline) и oфлајн (offline). Читајући о свим променама које је 2020. донела у наше животе, неминовно је дотаћи се онлајн пословања у Европској унији. Велика је количина процеса и процедура која је пребачена онлајн и питам се шта ће нам остати од некадашњег офлајн живота. Изгледа јако мало.

У сфери нових навика доста тога се мења, али јутарње испијање еспреса се не прескаче. Могу наручити да ми доставе кући, могу купити најбољи апарат, могу купити најбољу кафу, чак и уређај за прављење перфектне пене за капућино… Све могу. Али није ми „гушт“.

Куповина путем сајта који носи име познате реке, заменила је наш живот. Из оф у онлајн. Река више није прва ни на Гуглу, када се укуца њено име, већ мора да се дода именица, да би се Википедија осетила корисном. Исто тако, и физички одлазак у продавницу је престао да буде први избор куповине у ЕУ. Но, можда је ово пословање донело велику еколошку уштеду и одрживост, али је и однело неке вредности које смо волели. Дружење. Комуникацију са купцем. Фидбек клијента из директне комуникације. Не кажем да је лоше и не позивам на отпор. Само констатујем. Никада се нисам бавила – како да променим оно што је неминовно, већ сам увек тражила начин да се адаптирам на новонастале околности. Тако и сада. Али, не одбацујем осећај сете за неким другачијим навикама.

Због тога, хајде да сагледамо шта је то донела РЕКА промена. Стицајем околности била сам присутна на једном семинару – онлајн наравно, на тему промене у продаји, на територији Италије, за ових годину дана. И, с обзиром на то да не смем да износим детаљне изворе и фотографије са семинара, поделићу са вама закључке.

Подаци које износим односе се на 2020. годину, у односу на 2019.

– Говорило се о томе да је опао укупни промет онлајн продаје у Италији у 2020. години. Парцијално – опао је промет услуга, уз велики скок продаје робе.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПOСAO НAДAХНУТ ЖИВOТOМ: „КAРИJEРA У дм-у ЗAСНИВA СE НA КOНТИНУИРAНOМ УЧEЊУ“: Људи су у средишту дигиталне трансформације
  • ГЕНЕРАТОР ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ПOДРЖAВA И УЛAЖE У ДOМAЋE ПРEДУЗEТНИКE: Oни кojи пoкрeћу, инспиришу и инoвирajу
  • ВЛАДИМИР ВАСИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УДРУЖЕЊА БАНАКА, О СПОРНОМ ОСИГУРАЊУ КРЕДИТА КОД НКОСK: Штету због поплаве тужби, платићемо сви
  • НАДИЦА МИЛАНОВИЋ, МЕНАЏЕРКА ЗА ИНОВАТИВНЕ ПРОЈЕКТЕ ДЕЛТА ХОЛДИНГА: Делта пружа шансу за креирање бизниса
  • ДИДС 2021 Digital – ВИРТУЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Главна улога интернета у нашим животима
  • Стартовала Дигитална платформа за циркуларну економију
  • Следећи број Економетра излази 4. маја 2021.
Podelite ovaj tekst: