Намештај из Краљева у ентеријерима од Јужне Америке до Јапана

Породичну компанију за производњу намештаја ГИР средином деведесетих основали су Гордана и Радован Радовић. Данас запошљавају 750 радника. Највећи део производње је за белгијску компанију Ethnicraft која извози широм света. Од 2015. године, син Бојан отвара ново поглавље концепт стором и студијом у Београду, са аутентичним колекцијама

Бојан Радовић

Током безмало три деценије пословања породичне компаније за производњу намештаја ГИР из Краљева, уз све успехе, уписане су и битке које нико у пословном свету не може да предвиди. Светска пандемија само је једна од криза са којом су се суочили.

– Није први пут да се нађемо у ванредним околностима које угрожавају пословање. У прошлости смо били погођени земљотресом, поплавама који су нас вероватно више угрозили од актуелне ситуације изазване вирусом ковид-19. У том смислу, навикли смо да се боримо, на суочавање и превазилажење новонасталих проблема, каже на почетку разговора за Економетар Бојан Радовић, друга генерација вредне фамилије из града на три реке, из чијих производних погона намештај одлази на скоро све континенте.

Као и већини фирми, читава 2020. била је и за њих веома изазовна. Највеће потешкоће имали су на самом почетку, прошлог марта, када је општа паника изазвала краткорочни пад тражње и проблеме у логистици. Нови удар десио се крајем године када је забележен повећан број боловања. Поучени искуствима из претходних природних катастрофа, „новој реалности“ приступили су озбиљно и одговорно.

– Оформили смо кризни тим. Уз велики труд и залагање свих људи у ГИРу успели смо да већим делом године имамо континуирани рад. Примењивали смо све прописане и додатне мере заштите. Захваљујући великим инвестицијама из претходних неколико година у производне капацитете, технологију и различитим оптимизацијама процеса, све је резултирало да смо на крају 2020. забележили раст укупне производње и извоза, додаје наш саговорник.

Открива и да је након почетног шока на тржишту постепено дошло до малог раста потражње за производима који чине њихову палету. Јер, људи су силом прилика више времена проводили у својим кућама и одлучивали се на (ре)уређења.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПOСAO НAДAХНУТ ЖИВOТOМ: „КAРИJEРA У дм-у ЗAСНИВA СE НA КOНТИНУИРAНOМ УЧEЊУ“: Људи су у средишту дигиталне трансформације
  • ГЕНЕРАТОР ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ПOДРЖAВA И УЛAЖE У ДOМAЋE ПРEДУЗEТНИКE: Oни кojи пoкрeћу, инспиришу и инoвирajу
  • ВЛАДИМИР ВАСИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УДРУЖЕЊА БАНАКА, О СПОРНОМ ОСИГУРАЊУ КРЕДИТА КОД НКОСK: Штету због поплаве тужби, платићемо сви
  • НАДИЦА МИЛАНОВИЋ, МЕНАЏЕРКА ЗА ИНОВАТИВНЕ ПРОЈЕКТЕ ДЕЛТА ХОЛДИНГА: Делта пружа шансу за креирање бизниса
  • ДИДС 2021 Digital – ВИРТУЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Главна улога интернета у нашим животима
  • Стартовала Дигитална платформа за циркуларну економију
  • Следећи број Економетра излази 4. маја 2021.
Podelite ovaj tekst: