PRLJAVE TAJNE SILICIJUMSKE DOLINE: Kad se šefovi nabacuju

Moćnoj muškoj eliti tehnološke i preduzetničke industrije stižu računi za uverenje da joj je sve dopušteno

Travis Kalanik

Njih osmorica su mladi (u svojim četrdesetim), zgodni i uspešni. U već legendarnoj Silicijumskoj dolini, epicentru informatičke revolucije, oni su istovremeno i preduzetnici i menadžeri – i milijarderi. I svi su tokom juna i početkom jula ove godine bili u vestima iz razloga koji ih pokazuje u ne baš lepom svetlu: kao moćnike koji su uvereni da imaju pravo na sve, pa čak i na “nedolično ponašanje” prema ženama kojima su poslodavci.

Travis Kalanik, Dejv Maklur, Džastin Koldbek, Mat Maceo, Džonatan Teo, Amit Singal, Ed Bejker i Emil Majkl sada su već bivši čelnici kompanija koje su osnovali, posle skandala koji su na videlo izneli prljave tajne tehnološke i preduzetničke industrije, tajne za koje se znalo, ali o kojima se uglavnom nije govorilo. Ono što se u međuvremenu promenilo, to je da je više žena progovorilo o svojim kancelarijskim traumama, što je donelo loš publicitet koji bi možda bio i ignorisan, da akcije njihovih kompanija nisu počele da padaju, što je onda podstaklo reakciju velikih investitora.

Najviše pažnje privukao je odlazak Travisa Kalanika (40), genija koji je smislio Uber, kompaniju koja je od svog osnivanja, 2009. u San Francisku, drastično promenila kako se u velikim i malim svetskim gradovima koristi taksi prevoz. Uber naime, uz pomoć tehnologija ugrađenih u mobilne telefone, povezuje one kojima treba usluga prevoza sa onima koji su svojim automobilima (bez taksi oznaka) spremni da je pruže – i na tome zarađuje milijarde.

Kalanik je sa mesta glavnog izvršnog direktora (CEO) kompanije koju je osnovao bio prinuđen da se povuče 20. juna, što je bio završni čin interne drame koju je krajem februara pokrenula otpuštena mlađa inženjerka kompanije Suzan Flovers. Ona se odvažila da u svom blogu iznese šta je sve pretrpela od svojih nadređenih – seksualna “nabacivanja” i uznemiravanja –kao i da su njene žalbe povodom toga službe ljudskih resursa ignorisale.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: