ANALIZA BEOGRADSKOG EKONOMSKOG INSTITUTA O BEOGRADSKOM SAJMU: Sajam je magnet i za izlagače i za posetioce

Ukupan iznos potrošenog novca za smeštaj izlagača i posetilaca Sajma u 2016. godini premašuje 987 miliona dinara, s tim da je samo potrošnja stranih turista koji su tim povodom posetili Beograd, iznosila blizu 750 miliona dinara – navodi dr Ivan Nikolić deo iz analize kojom je potvrđen ekonomski uticaj i snaga Beogradskog sajma na privredu grada i države

Ivan Nikolić

Beogradski sajam je u 2016. godini posetilo 538 hiljada ljudi. Na 40 sajamskih događaja u 2016. učestvovalo je ukupno 1.817 izlagača, od čega je 358 stranih izlagača iz 38 zemalja. U toj godini zabeležen je promet od preko 7,9 milijardi dinara. Potrošnja posetilaca zajedno sa ostvarenim prometom izlagača na Sajmu, imala je direktan efekat na rast tražnje u zemlji od 8,7 milijardi dinara i na rast bruto dodate vrednosti od 1,7 milijardi dinara.

Prethodni podaci su deo analize o ekonomskom uticaju i snazi Beogradskog sajma koju je nedavno realizovao beogradski Ekonomski institut. Dr Ivan Nikolić, direktor za istraživački razvoj tog instituta, navodi da je ova analiza na prilično egzaktan način pokazala kako Beogradski sajam, kao najveća i najuspešnija sajamska institucija u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, generiše ozbiljne ekonomske efekte nacionalnoj ekonomiji u celini i gradu Beogradu.

Uz pomenute podatke o prometu i bruto dodatoj vrednosti u poslovanju Beogradskog sajma u 2016. godini, izračunato je i da su izlagači i posetioci, mimo toga, za smeštaj, ishranu i piće, transport, zabavu, trgovinu i ostale potrebe potrošili još 664 miliona, odnosno preko 2,1 milijardu dinara, respektivno.

– Ovi indirektni efekti poslovanja Sajma su za posledicu imali prirast bruto dodate vrednosti za dodatnih 1,5 milijardi dinara, što odgovara i prirastu zaposlenosti od još 551 lica. Ukupan iznos potrošenog novca za smeštaj izlagača i posetilaca Sajma u 2016. godini premašuje 987 miliona dinara, s tim da je samo potrošnja stranih turista koji su tim povodom posetili Beograd, iznosila blizu 750 miliona dinara – navodi dr Ivan Nikolić za naš magazin.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: