ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKO JE POSLOVALA PRIVREDA U PRVOJ POLOVINI 2017.: Ima rasta, ali su potrebne više stope

Dok smo početkom ovog jula još čekali procene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za drugi kvartal 2017. godine, mnogima je kao značajno ograničenje izgledao podatak iz prvog kvartala, koji je pokazivao rast od 1,2 odsto.

Prema brojnim projekcijama, trebalo bi ove godine da Srbija postigne oko tri odsto rasta BDP-a, pa je otvoreno pitanje da li se u preostala tri kvartala može postići željeni ekonomski cilj. Da je reč o veoma značajnom periodu koji bi Srbija trebalo da iskoristi za brže stope rasta, može se lepo sagledati kada se pogledaju najavljene stope rasta i globalno i u našem okruženju.

Tako, na primer, međunarodne finansijske institucije najavljuju da u 2017. godini treba očekivati globalni rast svetske privrede od 2,7 odsto, a isto toliko je procenjen i rast u regionu jugoistočne Evrope. Pojedinačno posmatrano, procene rasta za neke od zemalja u okruženju pokazuju da će od nas brže rasti Rumunija (4 odsto), Albanija (3,5 odsto), Bugarska (3,2 odsto). Kako da Srbija, koja sada ima samo 30 odsto životnog i ekonomskog standarda zemalja Evropske unije, postigne brže stope rasta? Kako da se prevaziđe problem koji investitori često definišu kao nedovoljna pravna sigurnost i nepovoljna poslovna klima?

Konačno, kakva su očekivanja od poslovne 2017. godine i da li je dobro prošla prva polovina ove godine? To pitanje je Magazin Biznis postavio srpskim privrednicima i čelnim ljudima u bankama i osiguravajućim kućama. Prema odgovorima koje smo dobili, ima dosta razloga za optimizam. Jer, svi naši učesnici u anketi ocenjuju da je dobro prošla prva polovina godine, da beleže solidne stope rasta, da imaju stabilne uslove poslovanja, ali da bi želeli da taj rast bude brži. Da li će se to i ostvariti, videćemo početkom sledeće godine, kada budu svedeni bilansi poslovanja u 2017.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: