TV SLIKE I PRILIKE: Džezeri i džezveri

Gledanje jutarnjeg programa je privilegija onih što ne rade jutarnju gimnastiku, nezaposlenih, domaćica, penzionera i svih onih koji iz najrazličitijih razloga ne moraju da u prvim satima novog dana napuštaju kuću. To su džezveri, šaljivo modifikovani junaci iz Bajagine pesme iz reklame za kafu. Dakle, šolja kafe ili čaja u ruci i klik na daljinski, eto načina da se, ujutro od 5.30 h, pa skoro do podneva, život učini manje napornim.

Piše: Branislava Džunov

Korisne su, informativne, neophodne te TV budilice. Ali bi mogle biti bolje i življe. Generalno, njihova mana je preveliko prisustvo politike na štetu socijalnih i ekonomskih tema i događaja. Nije to samo naš problem, svuda u svetu, uticajni novinari pozivaju ministre, državne sekretare i vladine službenike da polože račune, ali to ume da bude i naporno i monotono, naročito ako oni kojima je pružena prilika da „doručkuju na televiziji“ nemaju uvek šta da kažu. Ili su zloupotrebljeni ili nas zloupotrebljavaju.

Čik pogodi

Dogodi se da voditeljka izgovori pogrešno ime gostu, ali je još gore kada ga ne identifikuje. Jedno od TV pravila je da se sagovorniku, na početku i na kraju razgovora, bez obzira na to koliko trajao, mora izgovoriti ime. Na početku, zbog predstavljanja, na kraju da bi i neko ko se tek uključio znao ko je govorio, naročito ako je to bilo pametno. Istina, gost biva imenovan i na ekranu, ali u režiji kao da se takmiče u brzini da skinu potpis, pre nego što ga funkcionalno pismen srpski gledalac pročita. Čik pogodi ko sam! Kroz program defiluju političari, naučnici, lekari, ekonomisti, meteorolozi, pisci, umetnici, sportisti. Živimo u maloj zemlji, ali se, ipak, ne poznajemo svi međusobno!

Budući da su to ranoranilačke emisije, voditelj(ka) skrušeno pita: da li vam je bilo teško da ustanete i dođete kod nas? Ili se pravda sagovorniku što emisija počinje u svitanje. Koješta. Devet je sati, Evropa kojoj tako čeznutljivo žurimo u zagrljaj već je odavno na nogama, sve su berze otvorene, a to što je neki sanjivi muzičar prošle noći svirao, a sada želi da reklamira „svoj novi projekat“ – zašto bi mu se neko izvinjavao?

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: