PROF. DRAGAN POVRENOVIĆ: Prvo da odredimo cilj, a onda da ga istrajno realizujemo

Najvažnije je postići društveni dogovor da želimo da se promenimo i krenemo bržim koracima napred. Povećanje izdvajanja za nauku nije garancija. Uostalom, kada bi u ovom trenutku srpskoj nauci ponudili neograničena sredstva, ali uz obavezujući uslov da rezultati budu primenjivi i ekonomski opravdani, bilo bi interesantno videti koliko bi sredstava za tu namenu bilo utrošeno

Dragan Povrenović

Država bi trebalo da postavi jasan cilj, a to je da u nekoliko sledećih godina dostignemo rast bruto društvenog proizvoda od 10 odsto godišnje. Možda to u ovom trenutku zvuči nestvarno, ali tom državnom cilju sve druge aktivnosti morale bi da budu podređene, od obrazovanja na svim nivoima i informisanja javnosti, do svakodnevnog uklanjanja svih administrativnih i personalnih prepreka koje tome stoje na putu. U takvom ambijentu preduzetništvu ne treba druga pomoć, samo će naći svoj najbolji put.

Ovim rečima je Dragan Povrenović, profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i jedan od inicijatora osnivanja Nacionalnog takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju (NTI), objasnio šta je potrebno da država učini kako bi se dao podstrek preduzetništvu i kako bi se ohrabrili ljudi preduzetničkih ideja da krenu u poslovanje.

– Da li je to ostvarivo ili ne? Uostalom, ako osnovac sebi ne zada cilj da želi da bude profesor univerziteta i u tome ne vidi sebe, nikada to neće ni biti, odgovara naš sagovornik. Prof. Povrenović, koordinator NTI, slikovito dodaje da je gotovo milijardu i po Kineza odredilo svoj cilj i ostvarivalo rast i preko 15 odsto godišnje, a da bi Srbija, kao država sa 150 puta manjom populacijom, to sigurno još lakše ostvarila.

• Da li su lokalne samouprave, od kojih sve i počinje, prepoznale značaj postojanja inovativnog nukleusa u svojoj sredini, koji može da podstakne njihov privredni razvoj ali i šire?

– Na žalost, stanje u lokalnim samoupravama, a tu prvenstveno mislim na donosioce odluka, u većini slučajeva nije na dovoljnom obrazovnom nivou. Oni se nisu ni ranije istinski dokazali u nekom kreativnom poslu, koji bi bio garancija da su u stanju da donose odluke u ime i po nekoliko desetina hiljada stanovnika. Kao partijski kadrovi, pre svega su zabavljeni sami sobom i ostankom na vlasti, i to radi vlasti, a ne zbog postojanja mehanizama da se sredina snažno povuče napred. Nedostatak stručnog kadra među donosiocima odluka na lokalu je evidentan.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED IZABRAO REFORME GODINE I PREDSTAVIO SIVU KNJIGU 12: U 2019. godini realizovano 17 preporuka
  • VLADIMIR VASIĆ, GENERALNI SEKRETAR UBS, O PLATIMATIK REŠENJU ZA AUTOMATIZOVANU NAPLATU RAČUNA: Može li 12 miliona računa građana da se plati elektronski
  • REČ ORGANIZATORA KOPAONIK BIZNIS FORUMA 2020: Industrija 4.0 – pokretač snažnog rasta
  • BIZNIS DODATAK – SVETSKA BANKA
  • U IZVEŠTAJU SIGMA, OECD VISOKO RANGIRAO AGENCIJU ZA PRIVREDNE REGISTRE: Jedan od digitalnih šampiona u Srbiji
  • TRAG FONDACIJA IMA GLAVNI MOTIV: DA DOBRO NE OSTANE SKRIVENO: Filantropsko srce u nagradi Virtus
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kad se uživanje pretvori u očajanje
  • ZA VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ ZAINTERESOVANE I KOMPANIJE KOJE PROIZVODE AUTOMOBILE: Stiže električni avio-taksi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2020.
Podelite ovaj tekst: