UVOD U BIZNIS: Oni globalno, a mi lokalno u 2020.

Očekivano ili ne, ali ova 2020. godina počela je lošim vestima po svet i globalnu ekonomiju – korona virusom. A kako stoje stvari, neizvesno je kada će prestati strah od epidemije koja se pojavila u Kini.

Piše: Radojka Nikolić

Mnogi su događaji otkazani, pa čak i čuveni Međunarodni kongres mobilne telefonije (MWC) u Barseloni, koji se tradicionalno održava krajem februara i okuplja oko 100.000 ljudi! Odluku o otkazivanju kongresa organizatori su doneli pošto su učešće otkazale kompanije: Amazon, Ericsson, Facebook, Intel, LG, Nokia, Sony…

Uz vesti o virusu, stigle su i kalkulacije o očekivanom padu BDP-a svetske privrede. Procena Standard & Poor’s je da bi širenje korona virusa moglo da uspori rast svetskog BDP-a za 0,3 procentna poena, a što se tiče Kine, prognoza ekonomskog rasta snižena je sa 5,7 na 5,0 odsto. Te procene o padu globalne ekonomije, samo su nastavak najava o usporavanju koje je MMF objavio u decembru prošle godine, najavljujući da “globalna ekonomija klizi u recesiju”.

Čak je i tradicionalni skup svetske elite u Davosu, ovog januara, ponudio pesimizam. Prema istraživanju revizorsko-konsultantske kuće PwC (Prajsvoterhaukupers) generalni direktori kompanija iz 83 zemlje sveta pokazali su na početku nove decenije rekordne nivoe pesimizma. To je najveći stepen pesimizma u pogledu očekivanog globalnog rasta, zabeležen od 2012. godine. Čak 53 odsto od 1.581 anketiranih svetskih direktora, predviđa pad stope privrednog rasta u 2020.

Ali, nije to jedini slučaj kad Davos ima boju pesimizma. Tamni tonovi počnu već uoči Davosa, kada, po tradiciji, mreža nevladinih organizacija Oksfam objavi podatke o broju milijardera i uporedi ih sa siromašnima u svetu. Tako je ovogodišnji izveštaj Oksfama pokazao da na svetu postoji 2.153 milijardera koji ukupno imaju više bogatstva nego 4,6 milijardi najsiromašnijih stanovnika planete, odnosno 60 odsto svetske populacije, naveo je Oksfam u ovogodišnjem istraživanju. Uz to su još izračunali da 22 najbogatija muškarca poseduju veću imovinu nego sve žene u Africi… Mnogo je još podataka koje ta organizacija prezentuje povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, kakvog li cinizma, pred najmoćnijim ljudima svetske elite u Davosu!

Iako se taj ritual ponavlja svake godine, Oksfamov izveštaj do sada nikada nije pokvario raspoloženje i planove učesnicima Davosa, pa ni činjenica da se broj milijardera udvostručio u proteklih deset godina, a jaz između najbogatijih i najsiromašnijih produbio. “Nije čudno što ljudi počinju da se pitaju da li bi milijarderi uopšte trebalo da postoje”, rekao je izvršni direktor Oksfama za Indiju Ambitab Behar, na ovogodišnjem forumu u Davosu, na šta prisutna elita, verujem, nije ni trepnula. Kao što nisu ni prihvatili njegov predlog da vlade počnu efikasnije da oporezuju najbogatije i time omoguće smanjenje nejednakosti.

I dok smo uz toliko nepovoljnih vesti i tamnih tonova uplovili u februar 2020. globalno, mi se ovde u Srbiji, lokalno, bojimo svetlim, gotovo pa ružičastim tonovima. Jer, britanski magazin “Fajnenšel tajms” objavljuje polovinom februara dodatak u tri tematska teksta, uz intervju sa ministrom finansija Srbije, o uspesima Srbije u privlačenju stranih investicija, privrednom rastu, monetarnoj stabilnosti. Brojke su tačne, nije u tome problem i poznate su mi. Ali, takođe mi je poznato da taj isti britanski magazin objavljuje plaćene tekstove-dodatke, a cena baš i nije sitnica. Nije Srbija jedina. I drugi su koristili te “kanale komunikacije”. Samo ne znam da li je ova “oda srpskoj ekonomiji” sada plaćena, ko je platio i po kojoj ceni. No, sitna je to lokalna briga u odnosu na one velike globalne probleme s početka 2020.


U ovom broju još i …

  • NALED IZABRAO REFORME GODINE I PREDSTAVIO SIVU KNJIGU 12: U 2019. godini realizovano 17 preporuka
  • VLADIMIR VASIĆ, GENERALNI SEKRETAR UBS, O PLATIMATIK REŠENJU ZA AUTOMATIZOVANU NAPLATU RAČUNA: Može li 12 miliona računa građana da se plati elektronski
  • REČ ORGANIZATORA KOPAONIK BIZNIS FORUMA 2020: Industrija 4.0 – pokretač snažnog rasta
  • BIZNIS DODATAK – SVETSKA BANKA
  • U IZVEŠTAJU SIGMA, OECD VISOKO RANGIRAO AGENCIJU ZA PRIVREDNE REGISTRE: Jedan od digitalnih šampiona u Srbiji
  • TRAG FONDACIJA IMA GLAVNI MOTIV: DA DOBRO NE OSTANE SKRIVENO: Filantropsko srce u nagradi Virtus
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kad se uživanje pretvori u očajanje
  • ZA VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ ZAINTERESOVANE I KOMPANIJE KOJE PROIZVODE AUTOMOBILE: Stiže električni avio-taksi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2020.
Podelite ovaj tekst: