TOMAS LUBEK: Do kraja ove godine elektronski će se izdavati čak 100 dozvola

Nova elektronska platforma treba da pojednostavi 1.250 administrativnih postupaka za dobijanje različitih licenci, dozvola i saglasnosti za privredu. Pored toga, radi se i na uklanjanju praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije. Jer, da bi bolje funkcionisala, privredi je neophodan predvidiv regulatorni sistem, a upravo to je najveća korist od ovog projekta

Tomas Lubek

Birokratsko nasleđe ne pogađa samo Srbiju, već i zemlje regiona, i svuda postoji potreba za optimizacijom i povećanjem efikasnosti. Srbija u ovom pogledu beleži pozitivan trend jer reforma administracije pozitivno utiče na poslovnu klimu. O tome svedoči i činjenica da je Srbija 2019. godine bila na prvom mestu po obimu stranih direktnih investicija u odnosu na veličinu svoje ekonomije. A investicije dalje vode ka većem broju zaposlenih i višem standardu građana u Srbiji, što sa sigurnošću predstavlja još jedan korak napred u procesu pristupanja EU.

Ovim rečima je Tomas Lubek, regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC), u okviru Svetske banke, istakao za Magazin Biznis značaj digitalizacije administrativnih procedura, što je deo trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji (2018-2021) koji sprovodi IFC u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Beogradu.

Prema Lubekovim rečima, ovaj projekat treba da smanji administrativno opterećenje privrede, tako što će se pojednostaviti 1.250 administrativnih postupaka za izdavanje licenci i dozvola, odnosno, što će se digitalizovati 100 procedura (eDozvole) i eliminisati prakse koje negativno utiču na razvoj konkurencije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED IZABRAO REFORME GODINE I PREDSTAVIO SIVU KNJIGU 12: U 2019. godini realizovano 17 preporuka
  • VLADIMIR VASIĆ, GENERALNI SEKRETAR UBS, O PLATIMATIK REŠENJU ZA AUTOMATIZOVANU NAPLATU RAČUNA: Može li 12 miliona računa građana da se plati elektronski
  • REČ ORGANIZATORA KOPAONIK BIZNIS FORUMA 2020: Industrija 4.0 – pokretač snažnog rasta
  • BIZNIS DODATAK – SVETSKA BANKA
  • U IZVEŠTAJU SIGMA, OECD VISOKO RANGIRAO AGENCIJU ZA PRIVREDNE REGISTRE: Jedan od digitalnih šampiona u Srbiji
  • TRAG FONDACIJA IMA GLAVNI MOTIV: DA DOBRO NE OSTANE SKRIVENO: Filantropsko srce u nagradi Virtus
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kad se uživanje pretvori u očajanje
  • ZA VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ ZAINTERESOVANE I KOMPANIJE KOJE PROIZVODE AUTOMOBILE: Stiže električni avio-taksi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2020.
Podelite ovaj tekst: