KOLIKO SU NAPREDOVALE TEHNOLOŠKE INOVACIJE U RUDARSTVU: Digitalizovani rudnici i WiFi iznad i ispod zemlje

Upotreba softvera za 3D modeliranje u rudarstvu, napravila je preokret u načinu kako zamišljamo podzemna ležišta rude, kako vadimo rudu i kako planiramo istraživanje budućih rezervi. Pomoću računarskog modeliranja, sada možemo da pratimo rudu gde god je majka priroda odlučila da je deponuje, kaže Dominik Roberts, direktor operacija Mineco LTD

Dominik Roberts

Na tržištu rada sve je teže regrutovati mlade za rad u industriji. Umesto toga, oni više vole da rade u udobnoj kancelariji ovde u Beogradu. Mi zato povećavamo mehanizaciju u našem radu i činimo sve da okruženje ispod zemlje bude privlačnije i sigurnije mesto za rad.

Ovo je deo iz zanimljive prezentacije-analize koju je za beogradske medije održao 16. januara ove godine Dominik Roberts, direktor operacija britanske kompanije Mineco. Reč je o tradicionalnom godišnjem susretu i predstavljanju rezultata rada, budući da se Mineco grupa u Jugoistočnoj Evropi bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra, a ima rudnike u Srbiji i Bosni. U okviru kompanije Mineco, punim kapacitetom rade rudnik Rudnik i flotacija Rudnik kod Gornjeg Milanovca, Veliki Majdan kod Ljubovije i rudnik Gross kod Srebrenice. Takođe, priprema se rad rudnika Bosil-Metal u opštini Bosilegrad, čija komercijalna proizvodnja treba da počne 2021. godine.

Zato je, posle višegodišnjeg iskustva rada u rudarstvu, Dominik Roberts govorio o tehničkim inovacijama kojima se menja budućnost rudarske industrije i koje uvode u poslovanje u Srbiji i u Bosni.

– Tokom XX veka, praktično nije bilo inovacija u sektoru rudarstva. Rudnici koje je Mineco preuzeo pre petnaest godina izgledali su gotovo isto kao kada ih je Jugoslavija izgradila pedeset godina ranije. Ruda je vađena pomoću ručnih bušilica, tovarena u električne vozove, drobljena i prerađivana pomoću tehnologije nastale krajem devetnaestog veka. Svuda oko nas, ostale industrije su prihvatile inovativnu tehnologiju, digitalizaciju i automatizaciju procesa, dok je rudarstvo konstantno zaostajalo. To nije bio slučaj samo na Balkanu, već globalna pojava, rekao je Roberts i naveo dva razloga zašto je prethodni vek prošao, praktično, bez inovacija u rudarstvu.

Prvo, još uvek je na raspolaganju bilo dovoljno prirodnih resursa, pa su velika kapitalna ulaganja bila nepotrebna. Drugo, najveći rudnici su se uglavnom nalazili u najsiromašnijim delovima sveta, pa je samim tim bilo mnogo jeftine radne snage, naveo je Roberts.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED IZABRAO REFORME GODINE I PREDSTAVIO SIVU KNJIGU 12: U 2019. godini realizovano 17 preporuka
  • VLADIMIR VASIĆ, GENERALNI SEKRETAR UBS, O PLATIMATIK REŠENJU ZA AUTOMATIZOVANU NAPLATU RAČUNA: Može li 12 miliona računa građana da se plati elektronski
  • REČ ORGANIZATORA KOPAONIK BIZNIS FORUMA 2020: Industrija 4.0 – pokretač snažnog rasta
  • BIZNIS DODATAK – SVETSKA BANKA
  • U IZVEŠTAJU SIGMA, OECD VISOKO RANGIRAO AGENCIJU ZA PRIVREDNE REGISTRE: Jedan od digitalnih šampiona u Srbiji
  • TRAG FONDACIJA IMA GLAVNI MOTIV: DA DOBRO NE OSTANE SKRIVENO: Filantropsko srce u nagradi Virtus
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kad se uživanje pretvori u očajanje
  • ZA VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ ZAINTERESOVANE I KOMPANIJE KOJE PROIZVODE AUTOMOBILE: Stiže električni avio-taksi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2020.
Podelite ovaj tekst: