ШТА НУДЕ ПРОГРАМИ ДРЖАВЕ ЗА РАЗВОЈ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИКА: Три милијарде динара за подршку МСП

Из државног буџета издвојен је новац за подстицање предузетништва кроз развојне пројекте и за почетнике у пословању. Ту су и програми за набавку опреме, а представници државних институција сматрају да ће ови програми омогућити запошљавање више од 100.000 људи, у наредних неколико година. Економисти и привредници су, ипак, суздржанији у проценама

Средства могу бити намењена за куповину, изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију,
санацију, инвестиционо одржавање производног простора, пословног простора или складишта

Мала и средња предузећа и предузетници имаће ове године на располагању укупно три милијарде динара које ће држава издвојити из буџета. То је више него икад до сада, а средства су намењена за развојне пројекте, набавку неопходне опреме или за почетак пословања. Добар део средстава биће пласиран привреди у виду бесповратне финансијске помоћи, док ће се преостали део користити у виду повољних кредита са каматама до два одсто и једногодишњим грејс периодом. Програми државе ће, како сматрају у Привредној комори и Развојној агенцији, допринети отварању нових радних места и новом запошљавању. Они посебно истичу да бесповратна подстицајна средства треба улагати, пре свега, у производне гране јер се на овај начин подстичу већа улагања, ширење пословања и отварање на хиљаде нових радних места.

– Ово је пета година како Влада Србије пружа финансијску и нефинансијску подршку привреди директно преко појединих министарстава и индиректно преко институција које је основала. Само преко Министарства привреде из буџета је ове године издвојено три милијарде динара за програме за стартап и за развојне пројекте који се реализују преко Фонда за развој. Ту је и програм за набавку нове опреме који се реализује преко Развојне агенције Србије – каже за Економетар Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва у Привредној комори Србије.

Наиме, Министарство привреде расписало је почетком фебруара два јавна позива, и то за подстицање предузетништва кроз развојне пројекте и за почетнике у пословању, а привредницима ће за то бити на располагању милијарду динара. Преостале две милијарде динара, како наводе у Министарству привреде, предвиђено је за набавку опреме. Програмом подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2020. години буџетом је предвиђено 850 милиона динара за бесповратна средстава.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ЗА ИНОВАТИВНЕ ПОДУХВАТЕ: Генератор подстиче предузетнички дух
  • КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА БОЉИ ПРИСТУП ФИНАНСИРАЊУ ПРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЋА: За МСП у Србији, преко Интезе 15 милиона евра од ЕБРД
  • Следећи број Економетра излази 7. априла 2020.
Podelite ovaj tekst: