ПРОФ. ВЛАДИМИР ГРЕЧИЋ: За 11 година отишло скоро пола милиона људи

Светска финансијско-економска криза је 2008. утицала да миграције добију галопирајући раст. Број имиграната из Србије, само у државе чланице ОЕЦД, од 2007. до 2015. је више него удвостручен. Најновији подаци Еуростата показују да је у 2018. години 52.059 грађана Србије добило дозволу боравка у државама ЕУ. Само јача српска економија може задржати људе

Владимир Гречић

Образовни систем се мора усклађивати са потребама привреде, а реформе система образовања треба наставити тако да се иновирају постојећи наставни програми и уведу нови. Дуално образовање је значајно, али је неопходно обезбедити и подршку даљем развоју каријерних инфо-центара за младе. Потребно је и више стручних профила радника, који су дефицитарни у ЕУ, као и у Србији. Програмери, инжењери електротехнике, али и квалификовани електричари, неговатељи и неговатељице и здравствени радници – на врху су листе најтраженије радне снаге у Немачкој.

На то упозорава професор Владимир Гречић, водећи стручњак из области миграција, члан Српске академије економских наука и члан Координационог тима за праћење токова из области економских миграција. У разговору за Економетар проф. Гречић објашњава како задржати високообразовано становништво и квалификоване раднике и коментарише околност да је после седам година суспендован програм који су спроводили Национална служба за запошљавање (НСЗ) и Немачка организација за сарадњу (ГИЗ) о раду медицинских сестара и техничара у Немачкој.

– Раскид вероватно неће нарушити односе две земље, али сигурно неће ни зауставити одлазак медицинских сестара у Немачку, каже проф. Гречић.

• Нови закон о усељавању стручне радне снаге у Немачкој, који ће се примењивати од 1. марта, олакшаће грађанима да се запосле у тој земљи. Шта то, практично, значи?

– Нови немачки закон о усељавању олакшаће пријем квалификованим радницима из држава које нису чланице ЕУ да се запосле у Немачкој. Јер се грађани из трећих земаља изједначавају са резидентима ЕУ у правима на запошљавање.

Foto: bif.rs

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ЗА ИНОВАТИВНЕ ПОДУХВАТЕ: Генератор подстиче предузетнички дух
  • КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА БОЉИ ПРИСТУП ФИНАНСИРАЊУ ПРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЋА: За МСП у Србији, преко Интезе 15 милиона евра од ЕБРД
  • Следећи број Економетра излази 7. априла 2020.
Podelite ovaj tekst: