САВРЕМЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У ПРОИЗВОДЊИ ДЕЛОВА ЗА КОЧИОНЕ СИСТЕМЕ: Прокупчани осмислили формулу материјала за диск плочице

Двојица бивших директора некад успешне фабрике „Фиаз“, заложили своје куће, узели кредит и покренули сопствену производњу у гаражи, а потом се преселили у Инкубатор центар. Кад су се доказали на тржишту, купили су халу од две хиљаде квадрата и данас извозе у више зeмаља – од Словеније и БиХ, до Немачке, Шведске и Русије

Производи прокупачког “Фритекса”: Диск плочице

После пропасти прокупачке фабрике „Фиаз“, двојица бивших директора остала су без посла. Две-три године размишљали су шта би могли да раде, а онда су одлучили да покрену сопствену производњу са сличним програмом, какав су имали у „Фиазу“. Тако су машински инжењер Владислав Радосављевић и технолог Боривоје Пауновић одлучили 2002. године да формирају фирму „Фритекс“ („Fritech“, кованица од две енглеске речи, у слободном преводу, технологија кочења). Заложили су своје куће као хипотеку и узели кредит од Фонда за развој, како би покренули производњу плочица за кочење код путничких и теретних возила.

Кренули су у гаражи Владислава Радосављевића и прве две године су радили на набавци половних машина из Словеније, испробавали су како ће све да функционише, тражили неку добитну формулу, проверавали машине и сировине, желећи да направе квалитетан производ који ће да задовољи тржиште. У првих пет-шест година имали су велику помоћ фабрике „Застава аутомобили“ чији су једини снабдевач били. „Фритекс“ је фокусиран на производњу диск плочица за све врсте возила – аутомобиле, аутобусе, теретна возила, као и за грађевинске машине и дампере који раде у рудницима. Боривоје и Владислав имали су искуства, јер су ово радили и у бившој фабрици, али раније су плочице прављене од азбеста који је касније забрањен, па су морали да пронађу нови, безазбестни материјал.

– Нисам хтео да из Прокупља оде технологија производње композитних материјала, што је и био разлог да оснујемо фирму која ће наставити производњу коју смо имали у „Фиазу“. Композитни материјал је материјал направљен од два или више материјала са значајно различитим физикалним или хемијским својствима који, када се комбинују, стварају материјал са карактеристикама које се разликују од појединачних компоненти, објашњава наш саговорник.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ЗА ИНОВАТИВНЕ ПОДУХВАТЕ: Генератор подстиче предузетнички дух
  • КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА БОЉИ ПРИСТУП ФИНАНСИРАЊУ ПРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЋА: За МСП у Србији, преко Интезе 15 милиона евра од ЕБРД
  • Следећи број Економетра излази 7. априла 2020.
Podelite ovaj tekst: