КОРОНА ВИРУС И СВЕТСКА ФИНАНСИЈСКА ЕЛИТА: Прошле године у Кини „рођена“ 182 нова милијардера, а у Америци 59

Усред страха од епидемије корона вируса, кинески магазин “Хурун Рипорт” објавио је крајем фебруара своју „Глобалну листу богаташа“, по којој је Кина прошле године добила три пута више нових милијардера од Сједињених Америчких Држава.

Богатство Џефа Безоса 140 милијарди долара

За неверовати је, али кинески милијардери су своје богатство зарадили у фармацеутском сектору и у области интернет забаве!

Ту „посластицу“ од информације пренели су светски медији. Како да не буде „посластица“?! Па, милијардери згрћу новац у области фармацеутике, а управо се тражи вакцина против корона вируса, и зарађују на интернет игрицама – баш у време када је појачана изолација људи, па не могу много да се друже или да посећују скупове! А новац милијардери зарадили у претходној години и до краја јануара 2020. године! Као да су знали шта ће бити најисплативије, па да се тиме баве!

Но, да видимо ко су и одакле су кинески милијардери. У региону Велике Кине, који укључује Хонг Конг и Тајван, број нових милијардера је за годину дана, закључно са 31. јануаром 2020, порастао за 182 на укупно 799 особа. Међу кинеским милијардерима најбогатији је Џек Ма, оснивач и некадашњи председник Алибабе, са имовином вредном 45 милијарди долара, који се налази на 21. месту листе светских милијардера.

Мада је избијање епидемије корона вируса у Кини задало ударац другој највећој светскоj економији, сада је већ сасвим јасно да је управо корона вирус подстакао раст акција кинеских компанија које се баве образовном делатношћу путем интернета, онлајн игрицама и вакцинама, наводи се у извештају кинеских медија.

Џек Ма „тежак“ 45 милијарди долара

Будући да је велики део кинеских грађана услед епидемије остао код куће због карантина и ограничења путовања, тражња за интернет услугама је порасла, а уз то су профитирали и предузетници у области здравства специјализовани за вакцинацију.

„Кина данас има више милијардера од Сједињених Држава и Индије заједно“, навео је Руперт Хугеверф, оснивач и председник магазина „Хурун Рипорт“, према чијој рачуници САД имају 629 милијардера, а Индија 137. Током прошлих 12 месеци, до краја јануара 2020, акције технолошких компанија у Кини скочиле су за 77 одсто, а кинеских фармацеутских компанија за 37 одсто.

Пекинг је пету годину заредом светска престоница богаташа, са укупно 110 милијардера, наспрам 98 колико их има Њујорк. Шангај је престигао Хонг Конг, заузевши треће место по укупном броју најбогатијих људи света.

Кад је реч о Америци, по “Хуруновој” „Глобалној листи богаташа“, у САД је регистровано 59 нових богаташа у прошлих годину дана. На челу листе, прво место већ трећу годину узастопно држи оснивач Амазона, Џеф Безос, са богатством од 140 милијарди долара. У Америци, иза технолошких компанија, које су прве у генерисању богатства, следе фирме из сектора некретнина, производње, финансија и малопродаје…

Као што се показало много пута до сада, ни овај вирус неће смањити број богаташа. Напротив, многима ће увећати конто. Има једна српска изрека: „Пара на пару, крпа на крпу“…


У овом броју још и …

  • ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ЗА ИНОВАТИВНЕ ПОДУХВАТЕ: Генератор подстиче предузетнички дух
  • КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА БОЉИ ПРИСТУП ФИНАНСИРАЊУ ПРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЋА: За МСП у Србији, преко Интезе 15 милиона евра од ЕБРД
  • Следећи број Економетра излази 7. априла 2020.
Podelite ovaj tekst: