ПРЕДУЗЕТНИЧКА РАДЊА У НОВОМ САДУ УЗГАЈАЋЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ ЗА СОПСТВЕНЕ ПОТРЕБЕ: Како је Фонд помогао „Царици“

Гордана Секулић је била пријатно изненађена када је уз помоћ Гаранцијског фонда Војводине затворила финансијску конструкцију за куповину 25 ари пољопривредног земљишта. Њена фирма наставља пословање, а следећи циљ су средства из ИПАРД програма, као и градња сушаре и хладњаче

Гордана Секулић

Мали произвођачи занатских прехрамбених производа често муку муче са набавком сировина из домаће радиности, јер најчешће нема сертификата. Купци се питају да ли је роба свежа, је ли претерано третирана пестицидима и сличним препаратима… Овај проблем је власница пoсластичарскопекарске радње „Царица“ из Новог Сада, Гордана Секулић, успела да реши на занимљив начин. Прошле године је купила 25 ари пољопривредног земљишта на потезу Боцке у Сремској Каменици крај Новог Сада и планира да од ове године ту почне да гаји воће и поврће које ће користити у производњи разних пецива, колача и сендвича. Та идеја остала би „мртво слово на папиру“ да јој Гаранцијски фонд Војводине није помогао да добије позајмицу код Креди Агрикол банке, у вредности од 25.000 евра, колико је платила за земљиште.

Тако је ова професорка биологије постала „дупла“ предузетница, јер поред радње сада има и регистровано пољопривредно газдинство на своје име. Радњу и радионицу „Царица“ отворила је пре пет година и посао се успешно развија. Куповина земље је део развојне пословне политике.

О томе како је од локала у Новом Саду стигла до „свог комада земље“, она каже:

– Производња пецива и колача ниje моја струка, али ме је то увек занимало. Почела сам прво производњу медењака и украса за колаче. Показало се то као добра понуда, а продавала сам их углавном на разним манифестацијама, попут ноћних маркета и сличних догађаја, прича Гордана.

То што је купаца било и што је све увек продала, охрабрило ју је да покрене свој бизнис. За опремање локала и за радионицу искористила је породичну уштеђевину.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ЗА ИНОВАТИВНЕ ПОДУХВАТЕ: Генератор подстиче предузетнички дух
  • КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА БОЉИ ПРИСТУП ФИНАНСИРАЊУ ПРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЋА: За МСП у Србији, преко Интезе 15 милиона евра од ЕБРД
  • Следећи број Економетра излази 7. априла 2020.
Podelite ovaj tekst: