SERGEJ GORKOV, SBERBANKA: Ostvarićemo 20 odsto rasta na srpskom tržištu

U Srbiji očekujemo veći rast kreditiranja u sektoru privrede, s obzirom na to da svaki ekonomski oporavak počinje jačanjem korporativnog sektora. To smanjuje nezaposlenost a povećava kupovnu moć

Sergej Gorkov

Ušli smo na srpsko tržište da postanemo značajni igrači i definitivno planiramo aktivan organski rast. Folksbank Srbija je odlučna da poveća obim zajmova za 690 miliona evra, a štednju za 180 miliona evra, što bi značilo rast od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ovako je Sergej Gorkov, zamenik predsednika Uprave ruske Sberbanke, odgovorio na pitanje Magazina Biznis (intervju rađen i-mejlom) o planovima ove najveće ruske banke koja je u Srbiju ušla nedavnom kupovinom austrijske Folks banke (Volks Bank International – VBI). Sberbanka je najveća banka u Rusiji gde pokriva oko 27 posto ukupnog bankarskog kapitala, ima oko 240.000 zaposlenih a osnivač i najveći akcionar je ruska Centralna banka, u čijem je vlasništvu više od 60 odsto akcija. U intervjuu za naš magazin Sergej Gorkov govori o prilikama na bankarskom tržištu Centralne i Istočne Evrope (CIE), o razlozima zbog kojih su se odlučili na kupovinu austrijske banke, kao i o kreditnoj politici koju će Sberbanka voditi na srpskom tržištu.

– Kreditna politika će biti prilagođena standardima Sberbanke/VBI. A to znači dodatno povećanje kvaliteta kreditnih aktivnosti sa akcentom na uvođenje inovativnih proizvoda, procesa i pristupa. Ove mere treba da obezbede veći rast u budućnosti, bolju efikasnost i poboljšani profil rizika, odnosno povraćaja sredstava. Folksbank Srbija će poslovati kao univerzalna banka i pokrivaće kreditne proizvode za sve vrste klijenata.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: