Dr ANA GOVEDARICA, ROŠ D.O.O SRBIJA: Potrebna su sistemska rešenja za farmaceutsko tržište

Naša zemlja nije u mogućnosti da velikim ulaganjem u zdravstvo obezbedi adekvatnu prevenciju i savremeni pristup lečenju bolesti kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama. Zato je potrebna kvalitetna kontrola trošenja sredstava kojima raspolažemo

Ana Govedarica

Od velikog je značaja da se, na nivou države, zdravstvo visoko pozicionira u agendi polja delovanja. Jer, dugoročno gledano, zdrava nacija je osnovni preduslov za napredak društva u celini. Nagomilani problemi u sistemu zdravstvene zaštite ne mogu se parcijalno rešavati već se mora sagledati zdravstvo u celini. Poznato je da imamo akutne probleme u ekonomiji, privredi, poljoprivredi. Uz to, nelikvidnost farmaceutske industrije poseban je problem. Zbog kompleksnog stanja, potrebna su nam dugoročna, sistemska rešenja – kaže dr Ana Govedarica, generalna direktorka švajcarske farmaceutske kompanije Roš (Roche) d.o.o. Srbija. U intervjuu za Magazin Biznis dr Govedarica govori o problemima sa kojima se suočavaju farmaceutske kompanije u Srbiji, o postulatima na kojima se zasniva poslovanje kompanije Roš i o potrebi da izađemo iz teškoća zbog kojih je Srbija za 2012. godinu rangirana kao poslednja zemlja na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa.
• Kada kažete da su nam potrebna dugoročna, sistemska rešenja, na koje probleme konkretno mislite i šta predlažete?

– Trenutno smo u takvoj situaciji da kod nas ne postoji zdravo, dobro i operativno tržište. Kao da se nalazimo u začaranom finansijskom krugu iz koga se ne vidi izlaz. Tako smo, od 2007. godine u sistemu dugovanja farmaceutske industrije i od tada smo sve dublje i dublje u tom problemu. Rešenje te situacije ne može se posmatrati izolovano već u okviru sistemskih rešenja celokupne zdravstvene problematike. Jedna od važnih karika u tom lancu odnosi se na unapređenje u oblasti finansiranja zdravstvenog sistema. Najnovija lista Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa pokazuje da smo najniže rangirani u Evropi. Suština je u tome da realno sagledamo problematiku, da otkrijemo prave uzroke koji su doveli do nje i da predložimo operativne načine za izlazak iz krize. Nikako ne bi smelo da ostane na tome da smo samo medijski propratili tu nezavidnu situaciju. Pre nego što predložimo rešenja moramo uočiti i otkloniti greške u dosadašnjem načinu rada i organizacije zdravstvenog sistema koje su nas dovele tu gde smo sada.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: