U MUZEJU DIJAMANATA U AMSTERDAMU: Novac se menja, dugovi i dijamanti su večni

Danas se u rudnicima dijamanata u Africi, Brazilu, Rusiji, godišnje iskopa oko 26.000 kilograma dijamanata u vrednosti od oko devet biliona dolara. Najveći deo se koristi u industrijske svrhe, a najmanji deo ide u nakit. U svetu ima samo oko 500 primeraka velikih dijamanata, uprkos tolikoj viševekovnoj eksploataciji

Holanđani su vešti i umešni da i od onog što ne „raste“ na njihovom tlu, naprave mega biznis! Kao što su lale preuzeli od Turaka, pa je lala postala sinonim za ovu zemlju vetrenjača, sireva i klompi, „hajneken“ i „amstel“ piva, kraljevskog porcelana iz Delfta, domovina Rembranta, Van Goga i Vermera, zemlja kanala i bicikala, stecište diplomatije i Palate mira u Hagu, ali i Suda pravde i Sheveningenskog zatvora i letovališta, kao i svemogućih sloboda, seksualnih i lakih droga, tako je Amsterdam i centar – trgovine dijamantima.

U gradu na reci Amstel, sa više od pedeset raznih muzeja, onih najbizarnijih sa istorijskim prikazom sprava za mučenje, ili lascivnih na temu erotike, upravo se renovira jedan od najvećih svetskih muzeja Rijks.

Dijamant se seče – dijamantom

U tom epicentru Amsterdama, u okruženju grandioznog zdanja Rijks muzeja, poput Vestminsterske opatije u Londonu, a u neposrednoj blizini od stotinak metara uvek pod opsadom turista Van Gogovog muzeja, nalazi se Muzej dijamanata.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: