Сир са маслинама и орасима

Млекара Сирибела из Добановаца своју шансу на конкурентном тржишту види искључиво у високом нивоу квалитета и ексклузивној понуди

sir-sa-maslinama-i-orasimaСа капацитетом од 20.000 литара дневне прераде млека, Сирибела из Добановаца сврстава се у мање млекаре, али судећи по захукталом темпу којим се у прошлих неколико година развија, амбиције запослених, да јој учврсте позиције на домаћем тржишту, већ су остварене.
Иако за себе кажу да су мала млекара у развоју, релативно широка лепеза производа који су већ препознатљиви у рафовима продавница сведочи да су им планови реални.

Према речима Драгана Јовића, власника и директора, Сирибела се 2000. године одвојила од Нишке млекаре и у време свеопште несташице млека кренула у самосталну производњу. Ослонила се на добављаче основне сировине из свог не-посредног окружења, Добановаца, Сурчина, Јакова, Угриноваца, Голубинаца… Једни другима су постали гарант успешне сарадње и сигурне испоруке сировине

Без предаха

– На самом старту самосталне производње прерађивали смо дневно свега хиљаду литара млека у полутврде сиреве, за београдско тржиште, које је и данас наш једини купац – вели Драган Јовић. – Знали смо од почетка да улазимо у тежак и одговоран посао који без престанка траје 365 дана и 365 ноћи, без трена опуштања, што је додатно отежавала општа ситуација у земљи, и до дана данашњег несређена. Ипак, уложили смо максимум времена и напора да бисмо дошли до резултата којима смо задовољни, али који нама представљају само фазу до крајњег циља, стварања веома успешне и препознатљиве фирме на ширим просторима.

Јовић наглашава да је најважније упориште Сирибеле у квалитету на којем инсистирају у свакој фази најсавременије производње. Сталне посете санитарне инспекције и тесна сарадња са научним институцијама, посебно са Заводом за млекарство, саставни су део производне политике Сирибеле и гарант да неће доћи до изне-нађења, лако могућих када је реч о млечним производима. Предострожност и доследно спровођење прописа и правила немају цену и зато се овде поштују до сваког детаља.

– Покушавамо нашу производњу да усмеримо на уско специјализоване прерађевине које ће бити препознатљиви брендови Сирибеле и изван граница Србије – каже Јовић. – При томе мислим на полутврде и тврде сиреве са разним додацима којима ће се снабдевати ексклузивни ресторани. Већ сада сладокусци знају за наш сир са орасима и маслинкама, али и за кришке тврдог, белог српског сира који се код нас производи на традиционалан начин. Такође је познат качкаваљ по оригиналној пиротској технологији, изузетно цењен у свету.

У Сирибели се нарочито поносе чињеницом да ниједан производ не садржи ни трунку конзерванса, што потврђују сталне стручне, прилично скупе, анализе које сами плаћају. Овај издатак, нажалост, оптерећује производњу и повећава цену готовог производа, али гарантује исправност квалитета, што је пресудно код животних намирница.

Podelite ovaj tekst: