Бизнисменима школа добро иде

У сарадњи са агенцијом „Алма Монс“ урађено је 790 пословних планова и разних студија, на основу којих је клијентима одобрено преко седам милиона евра кредита

untitled-1Када наши људи одлуче да се отисну у воде малог бизниса онда обично само знају шта би могли да раде, а све друго, од оснивања до финансирања је велика непознаница. Зато су ту државни органи и невладин сектор да помогне. Баш са тим циљем је пре седам година у Новом Саду основана агенција за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс“. Први оснивачи били су сам град, затим Универзитет Нови Сад и Отворени универзитет, Регионална привредна комора, неколико банака и јавних предузећа. Касније су се прикључили Извршно веће Војводине, те општине Тител, Бач, Бачки Петровац, Бечеј и Жабаљ, а потом и Национална служба за запошљавање.

Циљ је био пружање подршке развоју малих и средњих предузећа и њиховом квалитетнијем укључивању у послове и развој целог региона. Помоћ у раду и развоју пружили су београдска UNOPS канцеларија кроз програм „Град – граду“, те немачка Агенција за техничку сарадњу ГТЗ. Данас је „Алма Монс“ део мреже Републичке агенције за развој МСПП и један од оснивача и чланова Асоцијације регионалних развојних агенција Србије.

Циљ нам је да пружимо помоћ домаћим предузетницима и онима који имају намеру то да постану. Трудимо се да им у оквиру пројеката помогнемо да успоставе контакте са предузећима у иностранству. У томе најбољу сарадњу имамо са Италијом. До сада смо имали 1.550 клијената који су од нас најчешће тражили информације везане за финансирање пословања, израду бизнис планова и правну регулативу везану за улагања.

Под окриљем агенције урађено је 790 пословних планова и разних студија, на основу којих је клијентима одобрено преко седам милиона евра кредита – каже Милица Врачарић, председница Управног одбора агенције. – Посебну подршку пружамо угроженим друштвеним категоријама, а пре две године почели смо сарадњу са Гаранцијским фондом АПВ на пројекту развоја женског предузетништва. До сада смо организовали 64 семинара која су похађала 1.224 клијента на којима смо будуће предузетнике упознали са могућностима реализације њихових пословних идеја.

У сарадњи са Републичком агенцијом за развој МСП водимо програм од дванаест тродневних семинара. На њима се полазници упознају са основама маркетинга, пословног преговарања и планирања, као и са порезима и рачуноводством. Циљ нам је да они успешно воде посао и да развијају креативне и иновативне способности кроз реализацију пословних идеја. Посебну пажњу обраћамо на угрожене друштвене групе, а до сада смо организовали три семинара која је похађало четрдесетак Рома, каже наша саговорница.

Показало се да је финансирање бизниса и могућности коришћења кредита једно од кључних питања које занима и будуће и постојеће бизнисмене.

Podelite ovaj tekst: