Очекује се добар род

На „Данима боровнице“ у Белановици процењено да ће се ове године убрати око четири тоне драгоцених бобица

ocekuje-se-dobar-rodНа имању Ивана Ђукнића, у Белановици, стасава већ трећа генерација садница култивисаних боровница које су са ових сунчаних падина кренуле на поход по Србији. Први засад боровница засађен је пре 27 година на породичном имању Ђукнићевих, „подмладак“ је стигао 2006. и, најзад, прошлогодишње младице се полако припремају да дају род, али тек негде 2010. године.
У дому Ивана Ђукнића, председника Удружења узгајивача култивисане боровнице, традиционално се и ове године, 17. јуна, окупило више од 70 произвођача ове драгоцене, цењене и релативно скупе воћке, да би сумирали овогодишње резултате.

Узгајивачи су дошли из Младеновца, Смедерева, Пожеге, Ужица, Крагујевца, Аранђеловца, Горњег Милановца, Лознице, Ваљева, Шапца, Врњачке Бање, Крушевца, Пријепоља, Нове Вароши… Кажу да су веома задовољни овогодишњим родом који се, за сада, процењује на око четири тоне. Такође не крију да су задовољни и уговореном ценом од осам евра по килограму.

Велика предност боровница које се узгајају у Србији јесте у томе што им први род, за разлику од осталих земаља у којима се производе, стиже рано, већ средином јуна, тако да се већ данас у супермаркетима Максија могу наћи паковања од 250 грама, убрана у данима касног пролећа.

Боровнице у Француској, Холандији или Немачкој стижу тек око 15. јула, што нама даје огромну предност у пласману на инострано тржиште – каже Иван Ђукнић. – Клима у Србији је веома повољна за узгајање боровница, нарочито за сорте „блу голд“, „дјук“, „спартанац“ или „патриот“, које датирају још из половине прошлог века. Надморска висина Белановице од 257 метара је идеална за плантаже, али погодности има и у другим крајевима Србије, што потврђује велики број узгајивача присутних на „Данима боровница“.

Да се глас о боровницама из Србије већ прочуо и изван граница наше земље, потврдио је долазак представника, односно власника највеће француске кооперативе, који поседује хладњачу у Краљеву. Он је са нашим произвођачима уговорио извоз за 2009. годину. То би, додуше, биле пробне количине, али судећи по расту броја заинтересованих узгајивача широм Србије, експортни посао са боровницама би могао да постане озбиљна ставка у домаћој пољопривреди.
– Када смо у марту ове године одржали изузетно посећену скупштину узгајивача, било је јасно да су људи овај посао схватили врло озбиљно – каже Иван Ђукнић. – Добро су разумели суштину узгајања боровнице, неопходне мере за успешан исход, попут система за наводњавање, квалитетног супстрата, правилног начина садње, неопходне анализе земљишта. Највећа добит у овом послу је онда када се промишљено и зналачки уђе у целу акцију. Тада резултати не могу да изостану.

Podelite ovaj tekst: