Од агенција до столарије и сребрне воде

У новоотвореном објекту у 19 модула 19 малих фирми и Бизнис инкубатор центар д.о.о. за подршку новим станарима усвојили девизу: “Под једним кровом успех за све”

od-agencije-do-stolarije-i-srebrne-vodeКада је пре годину дана на ледини, у тек дефинисаној Це индустријској зони поред Јасичког пута у Крушевцу, започета изградња објекта Бизнис инкубатор, та економска новотарија изазивала је доста подозрења и критика у локалној јавности. Противници ове инвестиције сматрали су да у граду под Багдалом има доста празних објеката и да их само треба адаптирати. Дилему је признао и тадашњи министар Предраг Бубало, наводећи да су се инвеститори договорили да то, ипак, буде потпуно нов и функционалан центар, један од 14 у Србији.

Изузетно леп објекат је изграђен у планираном року, Скупштина града Крушевца је формирала предузеће Бизнис инкубатор центар, недавно се у 19 модула уселило 19 станара и започело нови живот, који овде може трајати најдуже три године.
Деветнаест станара у деветнаест модула новоотвореног Бизнис центра пружа веома шаренолику слику делатности. Предузеће Бизнис инкубатор има задатак да пружа технолошку и пословну подршку, врши предузетничку обуку, издаје пословни простор по ценама повољнијим од тржишних…

Представљајући станаре, производе и услуге, директорка Бизнис инкубатор центра Слађана Аврамовић, са девизом “Под једним кровом, успех за све”, посебно истиче да нови предузетници могу рачунати и на подршку партнера овог центра: Канцеларије за локално-економски развој, Канцеларије за пружање услуга привредним субјектима, Регионалног центра за развој предузетништва и малих и средњих предузећа, Регионалне привредне коморе – Крушевац, Филијале Националне службе за запошљавање, Факултета за индустријски менаџмент, Удружења послодаваца и приватних предузетника, Савеза проналазача и других партнера. Циљ ангажовања толиког броја партнера, односно свеобухватне подршке предузетницима, јесте да предузећа која прођу кроз период инкубације отварају нова радна места и да што брже стасају и ојачају да би што пре уступила место новим станарима.

Инвеститори су у овај пројекат уложили 57.400.000 динара. Средства су обезбедили Министарство економије и локалног развоја, USAID и Скупштина града Крушевца.

– Надам се да ће се ова гринфилд инвестиција исплатити. Ако бар неколико фирми израсте у успешна предузећа, онда је то добро. Идеју за изградњу Бизнис инкубатор центра покренули смо 2006. године, изградили га 2007. и, ево, кренуо је са радом 2008. године. Мала и средња предузећа су веома значајна за процес запошљавања и ја се надам да ће наша бизнис инкубација
омогућити и нова радна места – каже Драган Аздејковић, градоначелник Крушевца. Бизнис инкубатор су недавно обишли и представници иностраних привредних комора и компанија. Управо у овом центру домаћи привредници, у организацији Регионалне привредне коморе – Крушевац и Привредне коморе Србије, разговарали су о теми “Међународне компаније и локални економски развој”. Своја искуства и сугестије привредницима Расинског округа, али и станарима Бизнис инкубатор центра пренели су, између осталих, и Дејан Цветковић, председник Америчке привредне коморе у Србији и директор Microso компаније у нашој земљи, Ентони Барнет, члан Управног одбора Америчке привредне коморе у Србији и генерални директор Balf Packaging Europe, Јелена Бојовић, руководилац тима за локални економски развој USAID MEGA, представници Министарства финансија и други.

И управо они су указали на значај малих и средњих предузећа и потребу за даљим унапређењем локалних услова како би се створио бољи амбијент за долазак страних инвестиција и интернационалних компанија.
Иако су станари Бизнис инкубатор центра своје услуге и производе наменили, пре свега, домаћем тржишту, охрабрење од стране ових истакнутих менаџера за њих има велики значај.
– Наш производ, који смо изложили у холу Бизнис центра, изазвао је пажњу представника страних компанија. То је пумпа за поливање, која је прилагођена за коришћење гаса. Све је једноставно, а значајно – каже Гордана Живојиновић, дипломирани инжењер и власник агенције “Бета”, која се бави питањима енергетске ефикасности.

Делатност станара је, иначе, разнородна, од пружања угоститељских и других услуга, преко разноврсне производње, до подршке у комуникацији с јавношћу.

Занатска радионица “Вујић Б” производи кровне прозоре и комбиновану столарију од алуминијума и дрвета, самостална радња “Саво” покренула је производњу папирне галантерије, “Зелена јабука” производи корице за торте и друге артикле на бази теста, Smartelectronic радња нуди малосеријске електронске склопове и сервис индустријске опреме, Galvax Engieneering се бави никловањем, декоративним хромирањем опреме и делова, машина и алата, Inter Project за основну делатност има пројектовање и израду намештаја од универа, PR Priority Commuinications се бави израдом предмета од плексигласа, Gram D је студио за израду веб и мултимедијалних презентација, док је Dilab-Trade посебна прича. Dilab производи дијететски суплемент напитак “колоидна сребрна вода”. Овај произвођач је стекао статус станара иако се раније добро позицинирао на домаћем и иностраном тржишту. Тврди да има доказе да његов производ веома позитивно утиче на здравље људи као антибиотски напитак и да је добитник највишег признања – златне медаље „Михајло Пупин“ на Сајму технике EXPO 2008. у Београду.

Ideja art производи кровне прозоре, а Emlook папирну амбалажу, Politehna је агенција за вођење пословних књига, а пружа и друге консултантске услуге о плаћању пореза. Safe Work је агенција која се бави посредовањем у запошљавању и услугама из области безбедности и здравља на раду. И Mag Print је агенција која нуди нова техничко-технолошка решења и опрему за тампон штампу, магнетну неутрализацију воденог каменца…

Овде је још једна агенција – Sensa – која се бави пружањем интелектуалних услуга. У питању је “стручна, експертска помоћ клијентима у области управљања маркетингом”.

Podelite ovaj tekst: