Интернет адреса за посао

Виртуелну адресу poslovi.infostud.com месечно посети 900.000 корисника, а власници процењују да је преко ове интернет “огласне табле” само током прошле године посао нашло од 35.000 до 40.000 људи

internet-adresa-za-posaoИнтернет предузеће “Инфостуд” остварило је готово типичан успех неке светске интернет компаније, али на домаћи начин. Видљиво је то већ при првом сусрету: иза трошне улазне капије у једном од најстаријих делова суботичког центра, ниже се лавиринт канцеларијских врата од којих су свака обојена другом бојом.

– Желели смо да свака боја симболише одређену област, али како смо почели да се ширимо, више нисмо стигли да ускладимо боје, каже Бранислава Гајић, један од оснивача и директор “Инфостуда”. Заједничка просторија за опуштање, личи на остварење пословне филозофије Брина и Пејџа: ту су “лејзи бегови”, пикадо, џак за бокс.

Пасош

Бранислава Гајић је једна од 204 грађана Србије који су добили нови пасош са чипом и већ је путовала са њим.
– На граници је пасош права атракција јер га цариници разгледају, показују једни другима, носе га на светло да га прегледају, на мене нико и не обраћа пажњу, каже Бранислава.

Кофер

Седиште “Инфостуда” је у Суботици, али од пре неколико месеци отворили су “филијалу”, малу канцеларију на Новом Београду и у току је њено уходавање. Бранислава каже да то значи да пола седмице живи у Суботици, другу половину у Београду, а ту су и путовања због потребе клијената или сарадње са странцима.
– Углавном, живим у коферу, каже Бранислава.

“Инфостуд” се може сматрати нашом најуспешнијом интернет компанијом. Данас запошљавају 30 људи који примају плату од текућих прихода, што значи да фирма нема задужења у виду кредита, а опслужују пет интернет сајтова. Пре два месеца британска компанија “Дејли мејл”, односно њен огранак задужен за сајтове за запошљавање, постала је власник једне четвртине ове интернет фирме. “Инфостуд” је и прва домаћа компанија која је купила један домаћи сајт. Једини су специјализовани сајт из Србије који је члан Међународне асоцијације сајтова за запошљавање (IAEWS), партнери су Националне службе за запошљавање, али и највећих портала за запошљавање у Босни и Херцеговини и Хрватској.

Како је почело?

“Инфостуд” су основали Бранислава и њен брат Бранимир Гајић и њихов пријатељ Стефан Салом. Почело је 2000. године као добра студентска идеја.

– Тада сам била на првој години новинарства на Факултету политичких наука у Београду, брат је завршавао Економски факултет, и почели смо да правимо сајт посвећен високошколском образовању. Пружали смо практичне информације о њиховом факултету, али и о могућностима усавршавања и у земљи и у иностранству. И данас мало младих људи има прилике да путује а тада је тај број био још мањи. Информацијама на нашем сајту ушли смо у „празан простор“, јер добар број факултета тада још није имао своје сајтове – присећа се Бранислава у разговору за Економетар.

Ипак, прави “медијски продор” направили су наредног јуна када су на сајт “окачили” резултате пријемних испита на свим факултетима. Одједном су за интернет адресу infostud.com чули сви потенцијални студенти, средњошколци и њихови родитељи.

– Јављали су нам се млади људи из целе Србије којима смо уштедели одлазак у Београд или у неки универзитетски центар. Радили смо тада из ентузијазма, и било је то, иако за све веома корисно, и веома напорно. Примера ради, ја сам становала у Студентском дому у Београду, нисам имала ни свој рачунар, а у исто време велики број факултета није још био повезан на интернет. Онда је то значило да нам они на флопи сниме резултате испита, ми аутобусом одемо по њих, онда ја одлазим у неки интернет центар и све то стављамо на сајт.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: