Државне обвезнице најтраженије

У структури трговања на берзанском тржишту 52,23 одсто вредности промета остварено је трговањем обвезницама Републике Србије

drzavne-obvezniceУ периоду од 16. до 20. октобра на Београдској берзи забележен је пад вредности промета за око 30 одсто у односу на претходну недељу и износи 1,6 милијарди динара, односно 19,7 милиона евра.

У структури трговања према тржиштима, 52,23 одсто вредности промета остварено је на берзанском тржишту, односно у трговању обвезницама Републике Србије, док је нешто мање, 47,77 одсто, остварено у трговању акцијама, на слободном берзанском тржишту.

Оволиком учешћу обвезница Републике Србије у укупном трговању допринело је трговање серијама А2015, А2013 и А2014, јер је управо овим серијама текуће недеље највише трговано, односно остварен је највећи обим промета. Са друге стране, учешће страних инвеститора је било доминантно у трговању акцијама и оно износи скоро 60 одсто.

Од 1.136 емисија акција колико је до сада укључено на Београдској берзи, текуће недеље је трговано са 163 емисије, од којих је на 33 емисије забележен раст цене, на 67 – пад цене, док на 63 трговане емисије акција није било промене у цени.

Од акција којима се трговало у поменутој недељи, свакако треба споменути трговање акцијама Југоелектра из Београда које достижу раст вредности за 53,85 одсто и недељу завршавају на нивоу од 2.300 динара. Преко 40 одсто раста у цени доживеле су и акције Војводина пута из Зрењанина (тржишна цена је 2.100 динара), Копродукта из Новог Сада (тржишна цена је 2.232 динара), као и акције предузећа Лука Легет из Сремске Митровице (последња цена је 1.725 динара).

Цена акција предузећа Зорка Фарма из Шапца су наставиле тренд раста и достигле тржишну цену од 1.700 динара. Интересантно је напоменути да је последњи дан трговачке недеље забележио велики раст тражње за овим акцијама који је дуплирао укупну понуду.

Тражња премашује понуду и у трговању акцијама Хипо Алпе-Адрија банке, а цена ових акција је у петак, 20. октобра достигла ниво од 5.280 динара.

Са друге стране, цена акција Поштанске штедионице вртоглаво пада, што показује податак да је цена ових акција са 24.000 динара, колика је била на почетку недеље, пала до краја недеље на ниво од 18.000 динара.

Међу најтргованије хартије у недељи од 16. до 20. октобра свакако су акције Привредне банке Београд у чијем трговању је остварен промет од 185,5 милиона динара. Нешто мањи, али не и занемарљив промет од 117,6 милиона динара остварен је у трговању акцијама Агробанке.

И ту није крај.

Банке настављају своју доминацију на тржишту капитала кроз трговање акцијама Комерцијалне банке из Београда и АИК банке из Ниша јер у трговању акцијама ових банака остварена вредност промета премашује 52 милиона динара.

Индекс најликвиднијих српских компанија BELEX15 завршен је 20. октобра на нивоу од 1.408,94 индексна поена, што указује на благи пад од 2,89 одсто у односу на недељу дана раније. Ситуација је слична са општим индексом BELEXfm, само у обрнутом смеру. Последња остварена вредност овог индекса износи 1.799,21 индексни поен и као такав бележи мали раст вредности од 0,47 одсто у односу на стање од пре две недеље.

Оливера Бугариновић

Podelite ovaj tekst: