ZLATIBOR LONČAR: Imamo rešenje za finansijsku nedisciplinu

Moj cilj je da se u zdravstvu uspostavi sistem koji će biti funkcionalan i za građane i za zaposlene, a koji neće zavisiti od čoveka koji je na čelu ministarstva. Proteklih godina bilo je mnogo finansijske nediscipline u poslovanju zdravstvenih ustanova širom Srbije. Zato nam je veoma važan novi informacioni sistem koji ćemo uspostaviti u zdravstvu i koji će nam omogućiti da u svakom trenutku pratimo koliko se čega troši, od lekova do materijala, kao i ko i koliko radi

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar

Posmatrano iz finansijskog ugla, državni sektor srpskog zdravstva već decenijama ima manje novca od onog koliko je potrebno za operativno funkcionisanje, ali istovremeno, već duže od dve decenije ima i konkurenciju u privatnom zdravstvu koje se ubrzano razvija i privlači sve veći broj pacijenata. Uz te okolnosti, stalni su pritisci međunarodnih finansijskih institucija da se srpski zdravstveni sistem što pre reformiše. Kako na te i druge okolnosti gleda ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kome je nedavno počeo drugi ministarski mandat? Šta su mu prioritetni ciljevi, kako gleda na reformu zdravstvenog sistema, na primedbe Svetske banke o slabim rezultatima srpskog zdravstva i kakav sistem treba da se u Srbiji izgradi u narednim godinama – neka su od pitanja na koje smo odgovore dobili za Magazin Biznis.

– Mnogo je posla pred nama, mnogo smo problema nasledili. Nismo se sakrili od njih, već smo se uhvatili u koštac i počeli da ih rešavamo – kaže ministar Lončar, koji je, uprkos štedljivom budžetu za 2016. godinu, ipak uspeo da se izbori da se budžet za zdravstvo poveća za 1,2 milijarde dinara u odnosu na sredstva kojima se raspolagalo u 2015. godini.

• Da li se iz budžeta Republike Srbije izdvaja dovoljno za zdravstvo ili bi izdvajanja trebalo povećati i zašto?

– Za zdravstvo se iz budžeta Srbije izdvaja u skladu sa mogućnostima u državnoj kasi i propisanom finansijskom politikom. Na nama je da taj budžet iskoristimo na najbolji mogući način, transparentno i odgovorno. Proteklih godina bilo je mnogo finansijske nediscipline u poslovanju zdravstvenih ustanova širom Srbije, a posledice takvog rada mi danas osećamo i moramo da ih rešavamo kao nasleđene probleme. Zato nam je veoma važan novi informacioni sistem u zdravstvu, koji nam omogućava da u svakom trenutku pratimo koliko se čega troši u zdravstvenim ustanovama, od lekova do materijala, kao i ko i koliko radi.

• Šta su prioriteti u Vašem novom ministarskom mandatu? Dokle ste stigli u prethodnom mandatu i šta nameravate da uradite u mandatu koji je već počeo?

– Prioriteti su nam da kroz rešavanje zatečenih problema, ali i sprovođenjem reformi, učinimo da naše zdravstvo bude kvalitetnije, brže i efikasnije. Taj smo posao već započeli, a on se ogleda u povećanom broju odobrenih specijalizacija, zapošljavanju mladih lekara, renoviranju i izgradnji nove zdravstvene infrastrukture, unapređenju i donošenju novih zdravstvenih zakona… U ovom trenutku, najviše pažnje će se obratiti na prevenciju i skrininge, konačno rešavanje lista čekanja, na brigu o starima, unapređenje gerijatrije i palijative, na implementaciju novog informacionog zdravstvenog sistema, nabavku neophodne dijagnostičke opreme. Obezbedili smo nove linearne akceleratore, kupili Gama nož, formirali Budžetski fond za slanje dece u inostranstvo, nabavili 64 nova sanitetska vozila, završava se izgradnja Kliničkog centra Niš u kome je počela da radi i najsavremenija kardiohirurgija kod nas i gde se očekuje 300 operacija do kraja godine, a očekuje se konačan početak izgradnje novog Kliničkog centra Srbije…

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: