JUKA PEKA JOENSU: Prezadužene firme dižemo iz kome

Najvažnije je dobro analizirati uzroke nastanka loših kredita i iskoristiti iskustvo za rešavanje tog problema. Rasipanje para u oporavak ovih preduzeća možda nije odgovarajući lek ako uzrok problema još nije rešen. Takođe, proglašavanje loših kredita nenaplativim, bez konkretnog plana, na kraju može da se završi državnom intervencijom koja će biti još veći trošak za poreske obveznike

Juka Peka Joensu

Juka Peka Joensu

Vidim da srpska ekonomija ima dobre potencijale za oživljavanje i rast privrede, ocenjuje u razgovoru za Magazin Biznis Juka Peka Joensu (Jukka Pekka Joensue) koji će u oktobru u Beogradu biti specijalni gost NPL SEE Foruma. Događaj je posvećen rešavanju problema loših kredita (NPL), a naš sagovornik je predsednik Evropskog udruženja sertifikovanih profesionalaca za takozvani „turnaround menadžment“ (European Association of Certified Turnaround Professionals) i član Izvršnog odbora Turnaround Management Association (TMA).

A šta zapravo znači turnaround menadžment za koji baš i nema adekvatnog prevoda na srpski jezik? Stručnjaci za ovu oblast bave se različitim aspektima oporavka privrednih subjekata koji se suočavaju sa problemima u poslovanju. Termin koji ovdašnji ekonomisti najčešće koriste jeste restrukturisanje, a zapravo zadatak ovih profesionalaca je da nađu način da preduzeće postave na zdrave noge. Medicinskim rečnikom rečeno, firme koje su na „veštačkom disanju“ ovi eksperti „dižu iz kome“.

TMA je, zapravo, međunarodno neprofitno udruženje koje okuplja stručnjake iz oblasti restrukturisanja. Asocijacija istoimenog naziva u Srbiji je osnovana u julu 2014. godine.

„Iskustvo nas uči da nove ekonomije mogu da zabeleže veće stope rasta“, kaže Juka Peka Joensu u razgovoru za Magazin Biznis. Izgradnja održivog regulatornog okvira, kao i poslovne kulture jeste ključ uspeha jedne privrede. Na taj način ona postaje sposobna za obnovu i inovacije, objašnjava naš sagovornik.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: