SRĐAN LAZOVIĆ, BAT SEE d.o.o: Preporuke vodećeg britanskog investitora u Srbiji

Pored političke i makroekonomske stabilnosti zemlje, predvidivost regulatornog ambijenta je od krucijalne važnosti za dalja ulaganja stranih investitora u Srbiji

Srđan Lazović

Britiš Ameriken Tobako (British American Tobacco), najinternacionalnija duvanska grupacija na svetu, kupila je Duvansku industriju Vranje 2003. godine i do sada investirala u Srbiju više od 200 miliona evra, od čega je 115 miliona evra uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju. Zahvaljujući ovim investicijama, danas se u Vranju proizvode neki od vodećih globalnih brendova kompanije kao što su Kent, Lucky Strike, Pall Mall i Viceroy. Ali, BAT je prisutan u Srbiji već 16 godina, jer je predstavništvo ove kompanije otvoreno 1996. godine.

U svakom slučaju, prekretnicu je označila privatizacija Duvanske industrije Vranje, čime je kompanija postala jedan od najznačajnijih stranih investitora i, do danas, najveći britanski investitor u zemlji. O dosadašnjim iskustvima u Srbiji, o poslovnom ambijentu i planovima, razgovarali smo sa Srđanom Lazovićem, direktorom za korporativne i regulatorne poslove BAT SEE d.o.o. Lazović ističe da srpsko tržište zauzima veoma značajnu poziciju u poslovnim operacijama ove kompanije u jugoistočnoj Evropi, ali da su iskustva u poslovanju u Srbiji pomešana.

– Još uvek ne ostvarujemo profit na domaćem tržištu zbog velikog broja, uglavnom eksternih faktora na koje ne možemo, ili možemo samo delimično da utičemo. Sa druge strane, postoje i elementi kojima smo zadovoljni, primera radi, činjenicom da talentovani menadžeri iz Srbije predstavljaju neprocenjivi resurs za celu BAT grupaciju. U poslednjih devet godina, više od 30 mojih kolega je otišlo da radi u BAT-ovim filijalama u inostranstvu – od Azerbejdžana do centrale u Londonu – kaže Lazović.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: