SRPSKOM DRUŠTVU POTREBAN KONSENZUS DA SPROVEDE NOVU AGENDU: Dvostruko veći BDP za deset godina – da li je moguće?

Od kada je 18. decembra prošle godine Svetska banka objavila u Beogradu detalje “Nove agende za privredni rast Srbije”, traju i polemike oko toga da li je Srbija u stanju da ostvari ekonomski rast od po sedam odsto godišnje, u narednih deset godina, kako bi udvostručila svoj bruto domaći proizvod (BDP) i približila se prosečnoj zaradi od oko hiljadu evra.

Predstavnici Svetske banke o detaljima “Nove agende za privredni rast Srbije”, u Beogradu 18. decembra 2019. godine

I dok predstavnici Svetske banke tvrde da je moguće, dokazujući temeljnim analizama i preporukama kako je to izvodljivo, mnogo je osporavanja sa raznih strana.

Tim eksperata Svetske banke koji su prošlog decembra predstavili predlog ovog ambicioznog programa reformi za Srbiju, predvodila je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder. Ona je predstavnicima beogradskih medija rekla da je Srbiji potreban novi zalet reformi, kako bi se omogućio rast, povećanje produktivnosti i veća konkurencija na tržištu.

– Da li je realno da Srbija ostvari rast od sedam odsto godišnje? Naš odgovor je apsolutno da, rekla je Van Gelder i navela da je Srbija već sprovela program ambicioznih i složenih reformi u prošlih pet godina, te bi ovo bio novi izazov u uslovima usporavanja rasta u globalnoj privredi.

– Tim pre bi bilo važno da Srbija sprovede smeo program koji bi omogućio rast na duži rok i koji bi bio usmeren na povećanje investicija i produktivnosti, a time i pristup bolje plaćenim poslovima, rekla je Van Gelder.

Foto: Tanjug

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED IZABRAO REFORME GODINE I PREDSTAVIO SIVU KNJIGU 12: U 2019. godini realizovano 17 preporuka
  • VLADIMIR VASIĆ, GENERALNI SEKRETAR UBS, O PLATIMATIK REŠENJU ZA AUTOMATIZOVANU NAPLATU RAČUNA: Može li 12 miliona računa građana da se plati elektronski
  • REČ ORGANIZATORA KOPAONIK BIZNIS FORUMA 2020: Industrija 4.0 – pokretač snažnog rasta
  • BIZNIS DODATAK – SVETSKA BANKA
  • U IZVEŠTAJU SIGMA, OECD VISOKO RANGIRAO AGENCIJU ZA PRIVREDNE REGISTRE: Jedan od digitalnih šampiona u Srbiji
  • TRAG FONDACIJA IMA GLAVNI MOTIV: DA DOBRO NE OSTANE SKRIVENO: Filantropsko srce u nagradi Virtus
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kad se uživanje pretvori u očajanje
  • ZA VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ ZAINTERESOVANE I KOMPANIJE KOJE PROIZVODE AUTOMOBILE: Stiže električni avio-taksi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2020.
Podelite ovaj tekst: