Tržišna simultanka

Godina 2007. biće prelomna jer očekujemo da sve kompanije u okviru sistema zabeleže pozitivne finansijske rezultate

Veoma smo zadovoljni poslovanjem Denjub grupe u Srbiji, u 2006. godini. Bila je to veoma dinamična godina za aktivnost celog sistema. Lansirali smo mnoge nove proizvode: novu „aqua vivu“ u Knjazu, novu „kravicu“ u Imleku, novu „plazmu“ u Bambiju. Ovo su sve veliki brendovi, lideri u svojim kategorijama, pa je njihov redizajn bio veoma osetljiv posao. Postignutim rezultatima smo veoma zadovoljni – rekao je Rade Pribićević, direktor regulatornih i korporativnih poslova Denjub grupe i jedan od dobitnika priznanja Menadžer godine, koje dodeljuje Klub privrednih novinara, u intervjuu za Magazin Biznis, sumirajući poslovne rezultate ove grupe u prošloj godini.

Pribićević podseća da su u 2006. godini izvršene organizacione i strukturne promene koje će dodatno doprineti efikasnosti i racionalnosti poslovanja.

– Integrisali smo zaječarsku i zemunsku mlekaru u Imlek i fabriku čokolada Banat u Bambi. Knjaz Miloš je dobio sertifikat ISO 22000, kao druga kompanija u Srbiji, osam Imlekovih farmera je dobilo HACCP sertifikat, Subotička mlekara je takođe dobila prestižni međunarodni sertifikat. Neki delovi sistema će i ove godine iskazati negativne rezultate, ali ovi gubici su očekivani i ukalkulisani. U suštini, najvažnije je da sve kompanije beleže pozitivne trendove. Od 2007. godine očekujemo da bude prelomna godina u kojoj će sve do sada sprovedene mere dati pune rezultate.

Kako ocenjujete dosadašnji tempo restrukturisanja kompanija u okviru grupe, pre svega Knjaza Miloša i Imleka?

– Obe kompanije su daleko odmakle na tom putu. Restrukturisanje u Knjazu je u najvećoj meri završeno, u Imleku, kao komplikovanijem sistemu, ostalo je nešto više posla. Novi proizvodi na tržištu, posebno iz Imleka, najbolji su dokaz da smo na pravom putu.

Da li “slučaj Knjaza”, odnosno restrukturisanja koje je neophodno da bi se došlo do poslovanja sa profitom, predstavlja tipičan primer jedne veće srpske kompanije koja iz socijalističkog sistema prelazi na tržišni način rada i kako procenjujete visinu neophodnih ulaganja u razvoj tog brenda?

– Restrukturisanje Knjaza je školski primer za ovaj proces. Zaista je impresivna promena kroz koju je ova kompanija prošla i još uvek prolazi. Lista sprovedenih mera je dugačka i one prožimaju sve segmente poslovanja. Od proizvodnje, preko logistike i sistema prodaje, marketinga do ljudskih resursa. Knjaz Miloš više nije ista kompanija, već je mnogo bolja i efikasnija kompanija. Za ovo je zaslužan ceo tim ljudi koji je posle privatizacije ušao u Knjaz. Teško je reći kolika je cena ove promene. Ako kažem da je samo socijalni program do sada koštao 15 miliona evra, da smo za kupovinu frižidera za tržište investirali 10 miliona evra, da smo za marketing naših proizvoda potrošili više od 10 miliona evra za dve godine, biće jasno da je reč o zaista velikim iznosima.

Kako komentarišete primer druge kompanije Denjub grupe – požarevački Bambi, koji je rastao u istim uslovima i neprekidno beleži poene na tržištu?

– Bambi je jedna izuzetna kompanija. Bambi je bio zdrav sistem i pre privatizacije i sada je samo još bolji. Godina 2006. bila je najbolja godina u Bambiju od kada kompanija postoji. Za ovo je, pre svega, zaslužan izuzetno sposoban menadžment kompanije, na čelu sa Miroslavom Miletićem.

Kakvi su planovi za 2007. godinu i u kom smislu će ona biti prelomna za ukupne tržišne učinke Denjub grupe?

– U 2007. ćemo se posvetiti intenzivnim aktivnostima lansiranja novih i redizajniranja postojećih proizvoda i daljoj racionalizaciji troškova unutar kompanija, jer tu ima još mnogo prostora za poboljšanje. Zatim ćemo pokušati da u većoj meri iskoristimo sinergetski potencijal grupe kao celine i posvetićemo se izvozu u većoj meri nego do sada. Ovo je logičan korak nakon konsolidacije stanja na domaćem tržištu. Godina će biti prelomna jer očekujemo da sve kompanije u okviru sistema u 2007. zabeleže pozitivne finansijske rezultate – rekao je Rade Pribićević.

R. N.
Podelite ovaj tekst: