UVOD U BIZNIS: Letelica na pedale

“Ja sam nacrtao jednu krhku mašinu na tri nivoa koja se kreće tako što oni koji je voze okreću pedale ali i balansiraju da se ona ne prevrne. Na prvom nivou su Dinkić i Jelašić, oni su baza sistema. Na drugom nivou su Cvetković, Đelić i Dragutinovićeva. A na trećem nivou je Tadić koji balansira letelicom. Svi moraju da vrte pedale i istovremeno da balansiraju na svakom nivou i između njih. Znači, prvo mora da postoji jedinstven program, odnosno strategija izlaska iz krize i mora da postoji koordiniran tim.”

Piše: Radojka Nikolić

Ovako je prof. dr Dragan Đuričin, slikovito i metaforično, opisao učesnicima Biznis foruma na Kopaoniku, prozvanog “Srpski Davos”, letelicu koja je potrebna Srbiji. Štaviše, animirani crtež su mogli i da vide.

Ova čudna “letelica na pedale” odmah izaziva mnogo pitanja a neka od njih su svakako – da li je moguća takva konstrukcija i kakva joj je sudbina?

Pa, da znate, u novijoj istoriji letenja ima primera i za tako nešto. Isproban je avion na ljudski pogon 1988. godine (baš u vreme kada je počeo raspad SFRJ) i poslužio je kao marketinška letelica koja je obećavala veliku zaradu sponzorima. Naime, ovaj inženjerski podvig okupirao je svetsku pažnju 1988. godine, kada je Kanelos Kanelopulos, četrnaestostruki prvak Grčke u biciklizmu, ponovio Dedalov mitološki let preko Egejskog mora. Koristeći jedino snagu svojih mišića, Kanelopulos je nebom pedalirao skoro 120 kilometara, bez prestanka! Letelicu Daedalus zamislio je još 1985. godine jedan talentovani student Masačusetskog tehnološkog fakulteta. Daedalus je predstavljao tehničku konstrukciju koja je zahtevala aeronautičko i dizajnersko znanje a letenje je zahtevalo neverovatnu rezervu snage i izdržljivosti.

Privučen atraktivnom idejom, kao sponzor projekta pojavio se Shaklee, proizvođač prirodne zdrave hrane. Uloživši pozamašna sredstva, kompanija je okačila svoje ime na letelicu ali je pilotbiciklista Kanelos završio let padom u more, u blizini jedne plaže na Santoriniju. Jer, jedan nalet vetra je slomio repnu površinu i izazvao pad aviona.

Prototip letelice Daedalus visi danas sa plafona Bostonskog muzeja nauke, kao podsetnik na svetski rekord za letelice pokretane ljudskom snagom, u čijoj se pilotskoj kabini nalazio samo jedan par pedala bicikla…

I eto, posle 22 godine, na Kopaoniku 2010. godine, imali smo priliku da vidimo novi model “letelice na pedale”. Verovatno imajući u vidu da je nedovoljan samo jedan par pedala, novi pronalazač je osmislio šest pari pedala. Osim toga, iako je letelica, oni, izgleda, ne lete. Najvažniji zadatak letača je da okreću pedale i da balansiraju. Da budu balanseri, kako reče Toplica Spasojević (predsednik Udruženja korporativnih direktora) na Kopaoniku. A kad god se pomene reč balanseri, uvek se setim legendarnog Pavla Vujisića koji u seriji “Otpisani” kaže Draganu Nikoliću: “Ajde, objasni ti to Balansero, ti se u to razumeš…”!

Šalu na stranu, nije ovde reč o “Otpisanima”, već o metaforičnom letenju tima koji ima strategiju za ekonomski razvoj Srbije posle izlaska iz krize. Doduše, “tim iz letelice” izlaz vidi prilično razroko: jedni bi da povećaju potrošnju i podele narodu pare kroz povoljne kredite a drugi su protiv; jedni upozoravaju da je prošlo vreme zaduživanja dok drugi misle da treba omogućiti još zaduživanja pod povoljnim uslovima; jedni su za povećanje PDV-a a drugi protiv… No, kao što reče “konstruktor” letelice: krhka je to mašina. Kada se vrate sa visina Kopaonika u nizinu, imaće dovoljno vremena da vežbaju koordinacijuibalansiranje.Samo,trebauvekimati na umu kako je završila ona prva letelica na pedale 1988. godine…

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: