POSLE USPEHA DŽUBAILA 1: Gradi se Džubail 2

Doveli smo velike industrijske kompanije u Džubail 1. Mnogi dolaze i dalje a Kraljevini su omogućeni prihodi ne samo od nafte, već i od industrije koju razvijamo. Odlučili smo se za Džubail 2 posle opsežnih studija koje su potvrdile opravdanost ulaganja – kaže Jasim Al-Hejji, doskorašnji generalni direktor Kraljevskog komesarijata

Jasim Al-Hejji

Iz želje da Saudijska Arabija ne zavisi samo od proizvodnje i izvoza sirove nafte, po ideji kralja Fejsala, počela je industrijalizacija zemlje 70-ih godina prošlog veka i formiran je Kraljevski komesarijat (Royal Commission) kao kompanija kojoj su povereni poslovi izgradnje svih značajnih objekata. Danas u Komesarijatu ima oko 6.000 zaposlenih. U protekle 33 godine u kompaniji je radio Jasim Al-Hejji koji je nedavno otišao u penziju, kao generalni direktor, ali namerava da i dalje radi i da se posveti stvarima za koje nije imao slobodnog vremena.

Neposredno pred odlazak u penziju, razgovarali smo za Magazin Biznis o njegovoj karijeri uspešnog inženjera-graditelja. Odmah nakon završenih studija građevine Jasim Al-Hejji se pridružio kompaniji Aramko (Aramco), gde je radio u grupi za održavanje puteva i pratećih objekata. Iako se posao odnosio na sve puteve u Istočnoj provinciji u Aramkovom vlasništvu, raznovrsnost posla bila je veoma ograničena. Za tek diplomirane, ambiciozne inženjere, željne pravog inženjerskog posla, to nije bio dovoljno izazovan i interesantan posao. U Aramku je proveo skoro tri godine kada je odlučio da krene dalje. Počeo je da radi u Kraljevskom komesarijatu u februaru 1977. godine.

• Koji su bili početni problemi sa kojima ste se suočili kada ste se pridružili Kraljevskom komesarijatu?

– Američka kompanija Behtel je ovde angažovana od samog početka. Tako su Kraljevski komesarijat i Behtel formirali jedinstven tim, jednu organizaciju od samog starta. Prve dve godine su potrošene samo na planiranje i projektovanje, bez ikakvih značajnih radova na terenu, od 1975. do kraja 1977. Došao sam u Kraljevski komesarijat pri kraju tog perioda. Ne mogu reći da smo imali previše teškoća u početku, zato što smo zaposlili prave ljude i angažovali vrlo dobru kompaniju – Behtel. Tim koji je radio od samog početka bio je jako dobar. Mi smo počeli da pravimo grad od nule, na pustoj površini. Ništa nije postojalo, tako da nismo imali velikih problema. Mogli smo da napravimo sve što je bilo predviđeno Glavnim urbanističkim planom. Posle je usledio dugoročni, tridesetogodišnji urbanistički plan. Kraljevski komesarijat je krenuo sa implementacijom tih planova. Prvo je izvršena priprema terena i izgradnja osnovne infrastrukture za industriju. Sad možete videti da je prva faza industrije završena gotovo u potpunosti. Kraljevski komesarijat je počeo izgradnju i razvoj ovog Industrijskog grada sa potrebnom infrastrukturom, sa postrojenjem za prečišćavanje morske vode u pitku, sa termocentralom za proizvodnju električne energije, putevima, ulicama i neophodnim komunalnim službama. U početku su zaposleni živeli u privremenim kampovima i radili u privremenim ofisima. Posle toga smo napravili novu zgradu sa kancelarijama za zaposlene i stalne objekte za stanovanje.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: