UVOD U BIZNIS: Zvanična verzija

 

Upravo početkom novembra, kada je obeležavano sto dana nove srpske vlade, pojavili su se statistički podaci o kompletnim makroekonomskim pokazateljima srpske ekonomije, obrađenim za prva tri ovogodišnja kvartala.

Piše: Radojka Nikolić

U tim podacima sve sam pad, osim naravno rasta inflacije i spoljnotrgovinskog deficita. Istovremeno, međutim, od predstavnika Vlade saznajemo kako su oni već dobro uigran tim, da su uradili više nego što se od te vlade očekivalo prilikom formiranja, kako smo izbegli bankrot, ali, što je još važnije, saznali smo da nas pravi procvat očekuje tek naredne godine. Kad stavite te dve zvanične verzije jednu pored druge, ne znate kojoj da poverujete.

Evo kako to izgleda. Statistika kaže da je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ove godine realno opao za 2,5 odsto, u drugom za 0,8 odsto i u trećem za 2,2 odsto. Dakle, pad u sva tri kvartala, svaki upoređen sa istim periodom prethodne godine.

Zatim, industrijska proizvodnja: zbirno za devet meseci ove godine, opala za 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Promet u trgovini na malo za devet meseci, mereno u stalnim cenama, takođe opao i to za 3,7 odsto. Izvoz za devet meseci manji je za 7,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Kod stranih direktnih investicija nije registrovan priliv, već odliv i on je za osam meseci iznosio 59,5 miliona evra.

Na to još stiže procena Svetske banke da se zemlje zapadnog Balkana suočavaju sa novom recesijom u ovoj godini. Prognoza te banke za Srbiju, najveću ekonomiju u tom regionu, najpesimističnija je „jer ta zemlja ima teškoće u stimulisanju rasta u vreme kada nastoji da skreše svoj narastajući budžetski deficit“, saopštila je koordinatorka Svetske banke za zapadni Balkan Džejn Armitidž.

Pa, kako da ne poverujete toj zvaničnoj verziji: tu su i statistički podaci a tu su i procene moćne međunarodne institucije. Ali, ne mora sve da bude tako crno. Ima i druge zvanične verzije.

Odmah je ministar nansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio da je razgovarao sa koordinatorkom Džejn Armitidž i da mu je saopštila da je veoma zadovoljna rešenjima koja je Srbija predložila, zajedno sa budžetom za narednu godinu. Svetska banka podržava i najavljenu reformu u zdravstvu kojom se uvode centralne javne nabavke, kako bi bili smanjeni troškovi, uštedela se sredstva i smanjila korupcija u ovoj oblasti – preneo je ministar Dinkić novu poruku predstavnice Svetske banke.

Tu su i druge dobre vesti koje nam donose predstavnici Vlade. Na primer, poruka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da šeici mogu da obrađuju zemljište u Vojvodini. Zatim, da od sledećeg proleća država neće biti uzrok nelikvidnosti, jer se uvode rokovi plaćanja: država će svoje račune plaćati do 45, a preduzeća do 60 dana. Pa, zatim, naredne godine očekujemo dve milijarde evra stranih investicija. Dobra je i najava da će polovinom naredne godine početi da pada in acija. A već do kraja ove godine nešto će smisliti radna grupa za rešavanje sudbine Jata. U vezi sa tim su i obavljeni razgovori sa predstavnicima Erbasa o tome da se osnuje novi Jat, koji bi od francuskog proizvođača kupio četiri nova aviona A320. A čak i pre kraja ove godine Vlada Srbije će usvojiti izmene Zakona o deviznom poslovanju kojim će biti omogućen dolazak u našu zemlju svih kompanija koje pružaju usluge plaćanja preko interneta, uključujući i Pej Pal. Ima još mnogo lepih vesti: pregovara se sa MMF-om o novom aranžmanu, biće manji budžetski de cit, suzbićemo korupciju…

Imate priliku da izaberete zvaničnu verziju koja vam više odgovara. Možda nije loše da se ugledamo na predstavnike vlasti. Oni na život gledaju sa vedrije strane. Zato je i logično što tako brzo pesimizam pretvaraju u optimizam.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: