ISKOSA GLEDANO: Ko je ovde nepismen

 

Počinjem da pišem ovu kolumnu, izgleda kao da je nebo palo na zemlju, u Hrvatskoj je upravo uhapšena cela uprava jedne farmaceutske firme koja je samo deo jedne veoma velike nemačke farmaceutske kompanije (Dermapharm) jer su darovali lekare opšte prakse ukoliko bi ovi svojim pacijentima prepisivali njihove lekove.

Piše: Ruža Ćirković

Unapred ugovorena vrednost darova: 5 do 10 odsto vrednosti prepisanih lekova. Uprava je uhapšena, a, bože ironije, svi lekari ne mogu da budu odmah uhapšeni jer, ako bi bili, ne bi ko imao da prepisuje lekove našim komšijama Hrvatima! Zakonit odgovor na otkrivenu korupciju srušio bi zdravstveni sistem jedne zemlje!

Američka farmaceutska kuća Pfizer nagodila se i platila nadležnim američkim organima kaznu od 60 miliona dolara i tako isplivala iz afere istovrsnog podmićivanja lekara u Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i … SRBIJI. Kod nas je bila nastala neka dreka oko prepisivanja lekova ne po njihovoj prikladnosti i koristi za pacijenta, ustrašio se narod silno, svi stali da proučavaju deklaracije i traže domaće lekove kao što ja po pijaci, uglavnom uzalud, tražim domaći paradajz, onaj iz bašte, sa sunca. Ali i tu su dreku zaglušile nove dreke sličnog ili drugačijeg povoda. Sad su nas Hrvati iz susedstva podsetili da i nama o glavi rade. Ne samo kao pacijentima, nego i kao zaposlenima u domaćim farmaceutskim kućama, koje izumiru u zagrljaju domaćih političara, s jedne strane, i domaćih uvoznika i stranih kompanija, s druge strane.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: