Важно је знање

Наука је укинула старе методе случаја, хемија је заменила некадашња процењивања одока, па незнање данас не може више опстати поред прецизног знања

budilnik-u-glaviБио сам у могућности да научим врло много о фабрикацији челика, и то из два разлога: прво, волео сам свој посао и друго, био сам вољан да му се посветим без икаквог оклевања, како бих га успешно савладао. То су два главна предуслова за успех у ма коме позиву. Треба најпре остварити први, да би други постао могућан и користан.

Мој омиљени пример, колико човек може да постигне самоваспитавањем у једној околини која му је симпатична, то је чувени Џо А. Брешнер. У својој двадесетпетој години био је механичар. Тада га једног дана замоли професор Ленгдон, велики астроном, да му помогне при оправци телескопа. То је нашег механичара навело да се заинтересује за астрономију и, својом истрајношћу и жудњом за све већим знањем у својој специјалној струци, постаде најзад најчувенији научник Сједињених Држава, председник многих техничких и астрономских институција у целоме свету. Одато му је опште признање и многи универзитети одликовали су га почасним титулама. Тек пошто је навршио тридесет година, успео је да се уздигне изнад свог скромног положаја конструктора инструмената.

Ако је неко стекао универзитетско образовање и за време студија био довољно паметан да искористи то драгоцено време, он ступа у свет наоружан знатним преимућствима која му, ако му је озбиљно стало до напретка, у каснијим годинама могу бити врло корисна и драгоцена. Али, сa друге стране, не треба заборавити да су многи од наших данас најспособнијих пословних људи тек касније стекли своје целокупно образовање, своје знање и искуства, пошто су прерано морали напустити школу. Покажите ми младог радника или младог чиновника који, сем чврсте воље да се свом душом посвети своме раду, има још и енергије да иско-ристи своје слободно време ради усавр-шавања свога образовања, и ја ћу без оклевања рећи: ”То је човек који ће нешто постићи и који ће имати успеха”.

Пословни живот је данас, у свим својим радњама, постао тако невероватно многостран и компликован, он је тако тесно везан са финансијским приликама, са међународним развитком и свакодневним новинама, да је из дана у дан све важније проширити свој дух, своју лектиру, своја знања и своје образовање, како би се постигао стварно замашан успех. Наука је укинула старе методе случаја, хемија је заменила некадашња процењивања одока, па незнање данас не може више опстати поред прецизног знања.

Podelite ovaj tekst: