Теорија завере

Крајем јануара објављена је вест да је француска банка Сосијете женерал жртва проневере 4,9 милијарди евра.

Данијел Цвијетићанин

Данијел Цвијетићанин

Губитак је, како се наводи, изазвао извесни Жером Кервијал, тридесетогодишњи службеник, који је неовлаштено трговао финансијским дериватима (фјучерсима, форвардсима и опцијским уговорима). Додатна појашњења ове вести изазивају многе недоумице. Младић, наводно, није имао користи од учињене штете (да ли се онда може говорити о проневери?) и питање је зашто се потрудио да „премости“ свих пет нивоа у строгом систему контроле банке. Још интересантнији је његов мистериозни нестанак, после открића катастрофалног финансијског подухвата и после исцрпних разговора о томе са претпостављенима (и психијатрима).

За многе, Кервијал ће постати мрачни јунак преступне (2008) године. Сам против система једне од најснажнијих европских финансијских институција! Мали чиновник, због кога је моћни директор Данијел Бутон поднео (истина, опозиву) оставку! Кервијалова „нејака рука“ уздрмала је поверење у светски банкарски систем, исти онај систем који у својој строгој и суровој принципијелности може да прегази готово сваког појединца, па и читаве народе. Јавност је, одједном, престрављена деструктивном снагом малог човека, виђеном једино у неуверљивим холивудским филмовима. Колеге из банке су му пришиле надимак „полтрон“, али изгледа да нико није могао да наслути границе разорне енергије његовог полтронства. Обични људи (шапатом) питају се: како ли је тек у другим банкама? А они који не верују у чуда, склони су да у машти конструишу „теорије завере“ против велике француске банке.

Да ли је реч о вешто смишљеној смицалици конкурентских банака, или о завереницима с друге стране Атлантика, који се свете због чињенице да је Сосијете женерал прва европска банка која је, прошлог лета, обуставила улагања у америчке хипотекарне кредите (због чега су прекоокеански пријатељи претрпели знатне штете)? Или неке фирме (у новинама можете наћи њихова имена) које желе да преузму ову банку, верују да би то било јевтиније ако окрње њен углед? Можда су учесници у завери и произвођачи скупих финансијских софтвера, који сигурно нису без битне улоге у креирању система контроле? (Упозорење за домаће банкарце: пазите шта купујете!)

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: