VESNA JUNGIĆ: Posle Hrvatske, uspešna karijera u Srbiji

Kad kažete nabava, vjerovatno to laicima zvuči dosadno, i puno mojih prijatelja me je pitalo, a kakva je to posebna mudrost: „Naručiš robu, roba stigne, platiš i gotovo“. Međutim, može značajno doprinijeti uspješnosti kompanije, a to ovisi o tome koliko su dobro nabavni ciljevi i nabavne strategije usklađeni sa kompanijskim poslovnim ciljevima

Vesna Jungić

Vesna Jungić

Vest da je Hemofarm grupa dobila novu direktorku Sektora nabavke, ne bi bila posebno zanimljiva za širu javnost, da nije reč o Vesni Jungić, Zagrepčanki i donedavnoj predsednici Hrvatske udruge nabavnih djelatnosti. Vesna je odlučila da svoju višedecenijsku uspešnu karijeru nastavi u Srbiji, u Vršcu, u Hemofarmu. Radila je u Plivi, koja je sada u vlasništvu izraelske Teve, a godinama unazad aktivna je i na globalnom i regionalnom nivou u razmeni znanja, iskustva, treninzima u oblasti nabavke. Kada je dobila ponudu iz Vršca prvi potez joj je bio razgovor sa ćerkama, koje imaju 29 i 23 godine.

Doselila se u Banat pre nekoliko dana, obišla je vršački breg i sam grad i još se nije navikla na čuvenu vršačku košavu. Kaput koji je ponela iz Zagreba u ovom slučaju ne pomaže. U razgovoru za Magazin Biznis, Vesna ističe da je svaka promena pozitivan izazov i u profesionalnom i u privatnom smislu. Zato razgovor sa Vesnom počinjemo upravo takvim pitanjem.

• Poslednje decenije u državama regiona je „breakingnews“ kada neko iz Hrvatske dođe da radi u Srbiju, ili obrnuto, nego ako u bilo koju od ove dve zemlje dođe Nemac, Amerikanac ili Francuz. Zato ste Vi za nas ovde vest, pa i moje prvo pitanje glasi – Zašto ste došli kod nas?

– Na prvom mjestu, iako može zazvučati kao fraza, dolazak u Hemofarm je za mene izazov a drugo, spadam u generaciju kojoj regija ne predstavlja nepoznanicu. Moje kćeri su odrasle i imaju svoje profesije i živote, tako da i njihova majka sada može malo lagodnije birati mjesta gdje će živjeti i raditi. U Srbiju sam dolazila često, naročito u Beograd, gde imam i prijatelje i rođake. U mladosti sam rijetko propuštala koncerte kojih je, u to vrijeme, bilo mnogo više nego danas… ali to je mladost. Kad bolje razmislim, ja sam, u stvari, odabrala ovaj put da iskušam novi smjer u mojem životu, neuobičajen za osobu moje dobi. Način na koji gledamo na život nas određuje. Mada živimo u vremenu tužnih vijesti i bez obzira na to što ne možemo biti imuni na ljudsku patnju koja nas okružuje, i što ne možemo svima pomoći, ne smijemo se ni prepustiti osjećaju bespomoćnosti. Svako od nas treba naći svoj put i način da se razvija i da radi na sebi. Ne treba čekati da se okolnosti sklope, nego preuzeti odgovornost za sebe i svoju karijeru.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: