MIODRAG POLEDICA: Bićemo tranzitno čvorište regiona

Pruga Beograd – Budimpešta je prvi projekat izgradnje železnice kineskih izvođača na tlu Evrope, što ima dodatni značaj za afirmaciju Srbije kao ključnog partnera Kine u oblasti saobraćaja. Dugoročno, važno je da učestvujemo u projektu i da budemo deo novih saobraćajnica koje povezuju Aziju i Evropu

Miodrag Poledica

Miodrag Poledica

Samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi je bio veoma važan i uspešan za Srbiju, jer su potpisani ugovori za nekoliko velikih infrastrukturnih projekata – kaže za Magazin Biznis Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nakon povratka iz Letonije, sumirajući rezultate posete. U javnosti je već poznato da je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisala ugovore za tri infrastrukturna projekta, vredna 734 miliona evra: za projekat Beograd – Budimpešta (deonica Beograd – Stara Pazova), za autoput Surčin – Obrenovac i za Sektor B obilaznice oko Beograda.

– Takođe je potpisan i Memorandum o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije. Osim toga, potpisan je i Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu sa jednom od vodećih svetskih kompanija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija Huawei. Komercijalni ugovor za realizaciju prve faze projekta Beograd – Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, vredan je 319 miliona evra. Ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“, predviđa izgradnju dvokolosečne pruge dužine 34,5 kilometara od stanice Beograd-Centar do Stare Pazove za brzine do 200 kilometara i predviđa da u projektu 46 odsto bude učešće radova i nabavke robe nekineskog porekla, što znači da je obezbeđen značajan prostor za domaće kompanije da učestvuju u izgradnji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: