15. KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE: Uspešne kompanije što pre na berzu

Berzanski stručnjaci, ekonomisti i privrednici složili su se da bez pojavljivanja na berzi kompanija poput Telekoma, tržište kapitala neće moći ozbiljnije da se razvije

Sa 15. Konferencije Beogradske berze „Upgrade in Belgrade”

Sa 15. Konferencije Beogradske berze „Upgrade in Belgrade”

Zašto kompanije ne trče da investiraju u Srbiju, ne doleću na ovo tržište, niti ima velikog buma? Zato što mora mnogo više da se uradi i da se nastave reforme. Brzina promena u Srbiji nije dovoljna – bio je eksplicitan Aleksander Piker, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke. Ne manje zabrinut za tempo razvoja srpske ekonomije je i Ernst Bode, generalni direktor Messer Tehnogasa, koji bi, kako je rekao, voleo da vidi više strukturnih reformi da bi rast bio održiv. „Srbija jeste na boljem putu nego pre dve, tri godine, brojke jesu optimistične, ali me brine što one zavise od pojedinačnih događaja poput prodaje Železare, što jeste dobra stvar. Međutim, može mnogo bolje“, rekao je Bode i dodao da je situacija zbog visokih dugova javnih preduzeća kompanijama kakva je i Messer Tehnogas, u jednom trenutku bila alarmantna.

Piker i Bode su svoju ocenu makroekonomskih prilika izneli na uvodnom panelu „Makroekonomske perspektive Srbije i regiona“ na 15. Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze „Upgrade in Belgrade“, održanoj 3. novembra.

No, ministar finansija Dušan Vujović je, sa svoje strane, imao optimističke tonove, ističući da se Srbija kreće ka održivoj putanji rasta. Podsetio je da MMF procenjuje rast BDP-a na 2,7 odsto, u narednoj očekuje rast od tri odsto, a 2018. za pola procentnih poena više.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: