VLADIMIR KRULJ, „KREAB & GAVIN ANDERSON”: Još nismo izbegli bankrot

Mere koje su preduzele nove ekonomske vlasti su samo „gašenje požara” u segmentu javnih finansija i predstavljaju zaista kratkoročnu meru kojom je sprečen bankrot državne kase. Da bi se Srbija udaljila od ponora bankrota, potrebno je sprovesti ozbiljnu fiskalnu reformu, a za to je potrebno vreme

Vladimir Krulj

Sigurno je da će i naredna godina biti veoma teška u ekonomskom smislu. Ne treba očekivati neke značajnije pomake u segmentu rasta životnog standarda ili novog zapošljavanja. Ima, međutim, uslova da privreda Srbije počne da izlazi iz recesije, moguće je stvoriti osnove za održivi privredni rast u narednim godinama.

Ovako Vladimir Krulj, viši savetnik u „Kreab & Gavin Anderson” u Briselu, počinje razgovor za Magazin Biznis. Preduslov za to je, kako kaže, da ekonomske vlasti odlučnije krenu u reforme i da se ostvari bar deo ekonomskih predviđanja sa kojima računaju u Vladi Srbije u 2013. godini.

– Tu pre svega mislim na rast proizvodnje, nove investicije, novi aranžman sa MMF-om, ali i nastavak evropskih integracija zemlje. Ekonomskom oporavku bi značajno doprinela dobra poljoprivredna godina. Značajan doprinos dalo bi i pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo i njeno aktiviranje. Treba očekivati, takođe, da će i proizvodnja u Fijatu u Kragujevcu u 2013. Godini doživeti puni zamah i da će i po tom osnovu biti zabeležen rast proizvodnje, ali i izvoza. Naravno, tu su i očekivani radovi u građevinarstvu, pre svega u infrastrukturi – izgradnja koridora 10 i 11, kao i izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Ostaje da se vidi i šta će biti sa najavljenim investicijama u energetiku ali i drugim najavljenim investicijama, koje bi definitivno mogle da poguraju napred BDP Srbije u 2013. godini.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: