MENADŽERSKI VODIČ: Moć rutine

Određivanje prioriteta je ključ za veću ličnu produktivnost

U tekstu koji profiliše američkog predsednika Baraka Obamu, objavljenom u magazinu “Veniti fer” u oktobru, iznet je jedan zanimljiv detalj o tome kako čovek, koji svakog dana mora da donosi mnogo važnih odluka, rešava prvu dilemu koja je pred njim svakog dana, pre nego što iz privatnih odaja Bele kuće pređe u službene: kakvo odelo da obuče?

Jednostavno: jednog dana nosi tamnoplavo, drugog tamnosivo. Nešto je doduše probirljiviji u izboru kravata, ali i one su jednobojne, ili sa nekim veoma diskretnim dezenom.

Ova vrsta rutine kod stvari koje, sa stanovišta glavnog posla, nisu prioritetne, ključ je za postizanje lične produktivnosti, tvrdi u svojoj (šestoj po redu) knjizi “Ekstremna produktivnost” Robert Pozen, predavač na Harvardskoj poslovnoj školi. Njegova glavna poruka je da je određivanje prioriteta ključni element lične efikasnosti, što je put ka uspešnoj karijeri i ispunjenom ličnom životu.

“Ekstremna produktivnost” po ovom autoru ne sastoji se u tome da se radi napornije, nego da se radi pametnije. A to se, najkraće objašnjeno, svodi na nekoliko stvari.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: