ПРИВРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА КАРПАТСКЕ РЕГИЈЕ: За бољу сарадњу малих и средњих предузећа у региону

Пословни скуп у мађарском бањском центру Хајдусобосло близу Дебрецина, организовала је Мађарска трговачка кућа, а домаћини су приредили и изложбу мале привреде. Било је присутно око 200 привредника из земље домаћина, али и из Србије, Словачке, Украјине и Румуније

Иштван Мудаи са супругом и сином

У мађарском бањском центру Хајдусобосло близу Дебрецина, одржана је крајем марта привредна конференција о развоју Карпатске регије. Пословни скуп је организовала Мађарска трговачка кућа, а домаћини су приредили и изложбу мале привреде. Било је присутно преко две стотине привредника из земље домаћина али и из Србије, Словачке, Украјине и Румуније.

Мађарска страна је привреднике из регије позвала на овај скуп јер су желели да своја добра искуства поделе са комшијама. Како је наглашено, мађарски сектор малог бизниса је у претходних десет година доживео знатан привредни раст. Мађарска је данас 34. на листи извозника у свету и сматрају да ће развој целе регије допринети да њихов раст настави да иде узлазном линијом. Подршка није само декларативна, јер намеравају да у привредни развој регије уложе у наредном периоду пола милијарде евра.

А мађарски рецепт за раст извоза иде преко малих и средњих предузећа. Они су овај део привреде постепено оспособљавали за извоз и данас на тржиште пласирају производе који су квалитетнији од конкурентских предузећа. Мађари извозе у земље Европске уније али и на руско тржиште. То им успева, јер је држава подстицала развој и иновативност тако што им је омогућила да дођу до повољних средстава за осавремењавање производње. Доста новца добили су и преко разних фондација, али субвенција и дотација више нема. Домаћини су објаснили да се од времена транзиције њихова извозна понуда знатно променила. Мале, квалитетне и скупље серије производа доносе новац јер је потрошачима изгледа досадила јефтина роба сумњивог квалитета.

Привредници из региона могли су да на овој изложби упореде своје производе и да виде где се они налазе. Док су једни тражили могуће партнере за извоз производа, други су први пут изашли ван граница своје земље, па им је изложба, практично, била „извиђачка мисија“. На изложби се представило доста винарија, као и фирми из области прерађивачкопрехрамбене индустрије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • АРАНЂЕЛОВАЧКИ ГРАФИЧАРИ ЗА УГЛЕД: Највећи произвођач етикета у Србији
  • БРАНКА ПУДРЉА ДУРБАБА, СЕНИОР ДИРЕКТОР ПРОДАЈЕ И КОРИСНИЧКОГ СЕРВИСА, VIP MOBILE: Желимо да будемо први избор и партнер
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (5): Како користити посебне прилике у трговини
  • Следећи број Економетра излази 6. јуна 2017.
Podelite ovaj tekst: