СОЛАРНЕ СУШАРЕ ИЗ НИШКЕ БАЊЕ СВЕ ТРАЖЕНИЈЕ: Енергија сунца за здраву храну

Машински инжењер Синиша Миленковић конструисао и патентирао мобилне сушаре за воће, поврће и шумско биље, које су еколошке, економичне, лаке за руковање и одржавање. У Србији их купују млади људи који у оквиру неког од пројеката започињу посао, а купују их и Македонци и Црногорци, Хрвати

Синиша Миленковић

После више од пет година борбе са разним препрекама које су се испречиле на путу до новог посла, Синиша Миленковић, власник фирме за соларне системе „Микон инжењеринг“ из Нишке Бање, коначно може да одахне, јер се труд исплатио. Успео је да осмисли, пројектује и патентира израду соларних сушара за воће, поврће, шумско и лековито биље за које се већ чуло на простору бивше Југославије, али и ван граница бивше нам земље, па га зову из Мађарске, Чешке, Молдавије.

О Синиши смо писали пре пет година када су из његове радионице у оквиру породичне куће у Нишкој Бањи изашле прве сушаре које нису наишле на веће интересовање купаца. Али овај искусни привредник се није предавао, већ је наставио овај пројекат и након пет година посао је кренуо. У протеклих пет година је усавршио свој изум и прокрчио пут до тржишта.

Радио је у неколико фирми, пре него што се нашао на тржишту рада. Четрнаест година је провео у Електронској индустрији, из које је отишао 1994. године. Са ортаком је основао предузеће „Микотерм“ за производњу електричних котлова. Године 1997. напустио је то предузеће и прешао у ражањско предузеће „Металац“ са задатком да развија програм соларне технологије. Постао је директор „Металца“ и ту провео четрнаест година. Када је дошло до приватизације фабрике, код новог власника је радио још пет година и онда је патентирао соларне сушаре.

– Када сам отишао из „Металца“, годину дана провео сам на тржишту рада. Конкурисао сам за средства у оквиру пројекта самозапошљавања и добио 160.000 динара и маја 2012. године основао предузеће „Микон инжењеринг“ за пројектовање и израду соларних постројења. Имао сам довољно искуства и веровао сам у себе. Кроз живот ме је увек водило самопоуздање и био сам спреман на храбре потезе.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • АРАНЂЕЛОВАЧКИ ГРАФИЧАРИ ЗА УГЛЕД: Највећи произвођач етикета у Србији
  • БРАНКА ПУДРЉА ДУРБАБА, СЕНИОР ДИРЕКТОР ПРОДАЈЕ И КОРИСНИЧКОГ СЕРВИСА, VIP MOBILE: Желимо да будемо први избор и партнер
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (5): Како користити посебне прилике у трговини
  • Следећи број Економетра излази 6. јуна 2017.
Podelite ovaj tekst: