ЗВОНКО ОБРАДОВИЋ: За поузданије пословање привредника

У Агенцији за привредне регистре успостављена је Централна евиденција привремених ограничења права лица регистрованих у АПР-у која треба значајно да подстакне правну сигурност у обављању привредне делатности. Систем иде ка томе да АПР, поред сервиса МСП, постаје и значајан сервис државних институција

Zvonko Obradović

Звонко Обрадовић

Успели смо да развијемо изузетан институционални капацитет Агенције за привредне регистре (АПР). Из године у годину унапређујемо рад организације, пословних процеса и успостављамо нове регистре. Само од почетка ове године увели смо бројне новине, колико се на другим местима не догоди годинама. Динамика рада је интензивна. Примили смо 152.000 финансијских извештаја од фирми, са квалификованим електронским потписом и имали потпуни одзив привреде. На почетку године започели смо издавање електронских грађевинских дозвола, цео систем прешао је на електронски софтвер. Од 1. марта ове године доделу пореског идентификационог броја (ПИБ-а) у процесу регистрације привредних субјеката вршимо у такозваном реалном времену, односно за пет минута електронске размене. Од 1. јуна, у сарадњи са Владом Краљевине Норвешке, почела је са радом нова информациона платформа Централна евиденција привремених ограничења права лица регистрованих у АПР-у. Пројекат треба значајно да подстакне правну сигурност у обављању привредне делатности. Систем иде ка томе да АПР, поред сервиса МСП, постаје и значајан сервис државних институција, каже у разговору за Економетар Звонко Обрадовић, директор Агенције за привредне регистре.

– Два су кључна аспекта у успостављању новог регистра. Први је објављивање информације о томе да ли постоје одређене сметње или ограничења (јединствени информациони систем са новим квалитетом, поред статусних и финансијских података), коју привредни субјекти имају право да знају. Друго, веома је важно да је први пут успостављена законом утврђена основа да АПР може да одбије привредном субјекту регистрацију на основу конкретне мере или решења неког надлежног органа, што до сада није постојало као алат, каже Обрадовић.

Према његовим речима, све процедуре у оквиру регистрације фирми завршавају се за један дан, што су евидентирале и Европска комисија и Светска банка у годишњим извештајима о условима пословања у свету „Дуинг Бизнис”. То ће имати позитивне ефекте на напредак Србије и унапређење пословног амбијента.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Упишите се у ред „Жена змајева“
  • Уручена признања Мој избор за 2016.
  • Белмедик– европски шампион за „Однос према клијенту“
  • ЕСТИЕМ конференција у новембру
  • Сајам у Цириху за дијаспору
  • Избором нових чланова појачан састав УО ПКС
  • Историјски лет за Њујорк
  • Међународне студије и на Економском факултету
  • РИЧАРД ТЕМПЛАР: 100 ПРАВИЛА ЗА ДОБАР МЕНАЏМЕНТ (1): Не узимајте новац на зајам
  • Следећи број Економетра излази 6. септембра 2016.
Podelite ovaj tekst: