У ШУМАДИЈСКОМ СЕЛУ БРЕЗОВЦУ: „Бибин сан” за стара лица

Биба Лукић Ботхерел, после четири деценије рада у Паризу, вратила се са супругом Луцијеном на родно огњиште и отворила Дом за старе. Парк око Дома на површини од три хектара, окружен је виноградом, плантажом ароније и кајсија и баштом са поврћем

Биба Лукић Ботхерел у башти Дома

Биба Лукић Ботхерел у башти Дома

Биба Лукић је имала деветнаест година када је из родног Брезовца код Аранђеловца кренула у свет у потрази за послом. У Паризу је остала четири деценије. Била је предузимљива, вредна и стално у приватном бизнису. Радила је у фирми за производњу електронских уређаја, где је упознала супруга Луцијена који је радио као шеф контроле. Касније је успешно водила ауто-школу, радила на бензинској пумпи, у књижари, ресторану, бавила се и прометом некретнина…

– У „белом свету” тешко је почети нови живот. Најпре сам се уписала у школу француског језика који је веома тежак за учење – каже Биба за Економетар. Када човек савлада језик, много је лакше радити и тражити посао. Мени ништа није било тешко. Увек сам се трудила да дам пун максимум у сваком послу – прича Биба.

Током четири деценије рада у Паризу, Биба никада није заборављала родни крај. Прикупљала је и слала хуманитарну помоћ људима у домовини, у тешким годинама економских санкција. У томе су учествовали и многи њени пријатељи Французи. Огромну подршку у доброчинству увек је имала од супруга Луцијена.

– Када су НАТО снаге неправедно и неосновано бомбардовале СР Југославију, нисам се ниједног тренутка двоумила. Ја и супруг одлучили смо да продамо сву нашу имовину и да живот наставимо на мом родном огњишту у селу Брезовцу. Одлучили смо да више стотина хиљада евра уложимо у изградњу модерног дома за људе у позним годинама. У почетку смо имали доста перипетија јер на градилишту није било струје, воде, телефона, ни приступног пута. Уз доста напора и великих улагања изградили смо елитни Дом за стара лица, ни налик на сличне установе у Србији. Зграда има 1.100 метара квадратних и 14 луксузних соба и апартмана. Протеклих десетак година доста смо урадили на оплемењивању парка, воћњака, цветних алеја, фонтане и других садржаја – објашњава наша саговорница.

Дом је изграђен на 400 метара надморске висине. Изворска квалитетна вода стиже са дубине од 130 метара. На трпезе корисника из баште и воћњака свакодневно стиже здрава, органска храна.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Упишите се у ред „Жена змајева“
  • Уручена признања Мој избор за 2016.
  • Белмедик– европски шампион за „Однос према клијенту“
  • ЕСТИЕМ конференција у новембру
  • Сајам у Цириху за дијаспору
  • Избором нових чланова појачан састав УО ПКС
  • Историјски лет за Њујорк
  • Међународне студије и на Економском факултету
  • РИЧАРД ТЕМПЛАР: 100 ПРАВИЛА ЗА ДОБАР МЕНАЏМЕНТ (1): Не узимајте новац на зајам
  • Следећи број Економетра излази 6. септембра 2016.
Podelite ovaj tekst: