ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕТНИШТВА УЗ ПОМОЋ ВЕЋ ДОКАЗАНИХ БРЕНДОВА: Франшизинг – веза из љубави и интереса

Стручњаци кажу да је франшизинг један од начина стимулисања предузетништва, стварања бољих и ефикаснијих предузетника и на крају новог запошљавања. У последњој деценији убрзано се развија у Европи, а у региону западног Балкана и Србији постаје све популарнији

Једна од најчешће коришћених франшиза: Мекдоналдс ресторана има око 36.000 широм света

Једна од најчешће коришћених франшиза: Мекдоналдс ресторана има око 36.000 широм света

Седнете ли у Greenet у Београду или Новом Саду, наићи ћете на исти амбијент, карту пића, начин услуживања, иако су власници локала различити. Слично је и са куповином гардеробе домаћег бренда Extreme Intimo – изглед радње, асортиман, излагање робе исти су у Србији, Хрватској, Чешкој, Француској иако су на сваком од тих тржишта различити власници радњи. У сваком Мc Donald’s ресторану, а има их више од 36.000 широм света, зна се колико коцки леда иде у кока-колу, колико соса у Big Mac, каква је униформа продаваца, упркос томе што је неколико хиљада различитих власника ресторана тог бренда. Управо то, и много још тога, јесте франшизинг.

Деценија раста у Европи

Колевка франшизинга је САД где је он и најразвијенији, али се у последњој деценији снажно развија и на Старом континенту. У прошлој години, 950 франшизних система који послују у Немачкој, генерисали су невероватних 99,2 милијарде евра прихода, што је, на пример, три пута више од бруто домаћег производа Србије, показују подаци Немачке франшизне асоцијације. Укупан приход немачких франшиза 2004. године износио је 39 милијарди евра. У Великој Британији је у прошлој години допринос франшизног сектора економији износио 15,1 милијарду фунти и порастао је 46 одсто у последњој деценији. У Пољској се франшизинг последњих година такође убрзано развија и на том тржишту, према подацима консултантске куће Pro t system, послује око 1.100 франшиза. Управо тај пословни модел је у Пољској један од основних начина развоја малих и средњих предузећа наводи се у извештају „Тржиште франшиза 2016“.

Земље балканског региона нису ни близу овим тржиштима, али познаваоци констатују за Економетар да су франшизинг, баш као и економија, у развоју те да постоје јако добри франшизни системи.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Упишите се у ред „Жена змајева“
  • Уручена признања Мој избор за 2016.
  • Белмедик– европски шампион за „Однос према клијенту“
  • ЕСТИЕМ конференција у новембру
  • Сајам у Цириху за дијаспору
  • Избором нових чланова појачан састав УО ПКС
  • Историјски лет за Њујорк
  • Међународне студије и на Економском факултету
  • РИЧАРД ТЕМПЛАР: 100 ПРАВИЛА ЗА ДОБАР МЕНАЏМЕНТ (1): Не узимајте новац на зајам
  • Следећи број Економетра излази 6. септембра 2016.
Podelite ovaj tekst: