ЗАНАТСТВО – ШАНСА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Занатлије су се данас „утопиле“ у предузетнике те је немогуће рећи колико је и којих заната у граду. Због тога се сада ради евиденција занатлија

ssГрупа абаџија, занатлија који су правили народне ношње, и кројача, формирала је још 1763. године своје цеховско удружење у Суботици. То је најстарије за сада познато удружење занатлија, а претпоставља се да их је било довољно чим су одлучили да се удруже, и да су тако обједињени успевали лакше да остваре своје интересе у друштву. Кроз записе старе два и по века сада је тешко одгонетнути колико је у том тренутку било абаџија и кројача у граду. Међутим, уколико би неко то исто питање поставио данас и заинтересовао се колико укупно има занатлија, или колико њих се бави неким одређеним занатом, одговор не би могао да добије.

Јелена Арамбашић, секретар Општег удружења предузетника Суботице, објашњава да су се занатлије „утопиле“ у појам предузетника.

Постојећи шифарник делатности не евидентира посебно занатлије од других предузетника, због тога ми можемо да кажемо да у Суботици имамо 3.600 предузетника, али не и колико њих од тог броја су занатлије. Управо због тога, ових дана преокупирани смо израдом евиденције занатлија. Радимо то на захтев Агенције за привредне регистре, али на тај начин и ми стичемо увид у то колико је којих заната у граду, објашњава нам Јелена Арамбашић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: