КЛАСТЕРИ: Пут за већу конкурентност домаћих предузећа

ЛЕДИБ Кућа кластера из Ниша је кровна организација за подршку кластерима у Србији, која је пре годину и по дана, када је основана, окупљала седам, а данас 55 кластера. У Србији не постоји системска подршка за развој кластера, нема  одговарајуће инфраструктурне подршке и правне регулативе, веома је скроман буџет за развој, па је неопходно усвојити Националну стратегију развоја кластера

klasteriЛЕДИБ (LEDIB) Кућа кластера из Ниша је иновативна развојно-пословна организација за подршку кластерима и удружењима у Србији, која је основана почетком прошле године на иницијативу седам кластера са подручја југоисточне Србије и уз техничку подршку данског програма за локални економски развој на Балкану LEDIB (The Local Economic Development in the Balkans), чији је циљ допринос привредном развоју и већем запошљавању. Оснивачи Куће кластера су старт-ап кластери из области грађевине, текстила, пољопривреде, услуга и медицине, као и грађевински кластер Опека Брик (Opeka Brick) и Текстилни кластер Нишавског округа.

После годину и по дана рада Кућа кластера окупља 55 кластера из Србије, а за чланство су заинтересовани и кластери из Мађарске, Бугарске, Хрватске и Македоније. Редовно сарађују са кластерима у Словенији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Мрежни систем

Циљ рада ове јединствене кровне организације за подршку кластерима у нашој земљи јесте подршка кластер иницијативама, информисање чланица кластера, подстицање развоја, умрежавање, а у сарадњи са Саветом за кластере Привредне коморе Србије (ПКС), домаћим и међународним организацијама, Кућа кластера ради на мапирању и заступању интереса кластера. Уз подршку ЛЕДИБ програма, Кућа кластера ради и на пројектима развоја кластера у земљама у региону и промоцији развоја кластера на националном и светском нивоу.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: