Заштићени ћевапчићи

Лесковац ће, коначно, као престоница роштиља и организатор светског фестивала „Роштиљијада“, на кулинарској мапи заузети место које му припада

zasticeni-cevapiПосле многих покушаја, недавно је Пословно удружење произвођача и прерађивача меса и млечних производа из Лесковца стицањем жига, имена и установљењем географске ознаке и порекла, заштитило свој бренд „лесковачко роштиљ месо за ћевапчиће и пљескавице“. Лесковац ће, коначно, као престоница роштиља и организатор светског фестивала роштиља „Роштиљијада“ који сваке године посети више од пола милиона гостију, на кулинарској мапи света заузети место које му припада.

Дуго су чувени лесковачки мајстори роштиља, попут Миодрага Глигоријевића, познатијег као Драги Буре, проносили славу и одушевљавали љубитеље доброг залогаја широм света лесковачким ћевапчићима и пљескавицама. Касније је захваљујући чика Драги Бурету са роштиља кренуо „лесковачки воз“ коме нису могли да одоле ни Де Гол, Кенеди, Салвадор Аљенде, Јосип Броз Тито, Вили Брант, Алдо Моро, енглеска краљица, принц Томислав Карађорђевић, Софија Лорен, Ричард Бартон, Орсон Велс, Хрушчов, Брежњев, Боби Чарлтон, Џорџ Бест, Пеле, ни многи други.

Прва екипа

Право на коришћење географске ознаке порекла „лесковачко роштиљ месо за ћевапчиће и пљескавице“ добили су, за сада, произвођачи и прерађивачи меса из Лесковца: КПМ Маринковић, СМЗР Тодоровић, СЗМР Месопродукт, ТП МК, СЗМР Србија, СЗМР Свети Сава и ОМЗТР Браћа Ђокић.

Лесковачка кафана „Кумбара“, смештена подно београдске Авале, угостила је многе значајне личности из света политике, науке, економије, уметности и спорта. Почело је, потом, у Лесковцу са „Роштиљијадом“, а онда се стало. Назив „лесковачки роштиљ“ почели су да злоупотребљавају многи, нудећи муштеријама лош квалитет меса, ни налик на лесковачке ћевапчиће и пљескавице. Зато су у Пословном удружењу произвођача и прерађивача меса у Лесковцу одлучили да заштите као бренд лесковачко роштиљ месо за ћевапчиће и пљескавице.

– Није баш ишло лако. Морало је много тога да се обезбеди, стандардизује, око стицања жига, имена и установљења географске ознаке и порекла. „Роштиљијада“ је била прилика да се то промовише, јер је све више гостију из земље и иностранства. И успели смо у томе, каже Љубиша Поповић, заменик директора месаре МК, која је један од највећих произвођача, и додаје да су на ред дошли надлежни органи који морају то да подрже и спроведу у дело.

Произвођачи „лесковачког меса за ћевапчиће и пљескавице“, на основу Закона о ознакама географског порекла, стекли су право за установљење ознаке порекла. У Јабланичком округу, а нарочито у општини Лесковац, производња јунећег меса и прерада у роштиљ месо, стално се одвијала на одређеном и ограниченом географском подручју. Лесковачки мајстори роштиља готово два века, на традиционалан начин, од специјалне врсте меса, одлежавањем, сазревањем и млевењем више пута, припремају чувено месо за ћевапчиће и пљескавице.

Изглед жига

Произвођачи „лесковачког меса за ћевапчиће и пљескавице“ су после добијања жига, по Закону о жиговима, видно обележили свој прехрамбени производ.
Потрошачи ће препознати „лесковачко роштиљ месо“ по елипсоидном жигу, у коме је стилизована силуета снажног бика сименталске расе, од чијег меса се прави наше, лесковачко роштиљ месо. Ово месо биће препознатљиво по јединственој амбалажи и начину паковања и по посебном упутству за чување меса до употребе, каже Љубиша Поповић.

И, ма колико ова акција лесковачких произвођача роштиљ меса била подстицајна, добри познаваоци прилика на тржишту меса процењују да ће бити тешко да се бренд „роштиљ меса“ заштити од фалсификата. Једноставно, много је прерађивача меса и угоститеља који на томе остварују велику зараду. Због тога ће, кажу овдашњи произвођачи и прерађивачи меса, инспектори широм Србије бити на великом испиту, јер од њихове активности умногоме зависи истинска заштита најпознатијег лесковачког производа – роштиљ меса.

Да постоји тајна у припремању и печењу роштиљ меса, потврдили су многи познати и признати мајстори роштиља, освајачи највећих и најзначајнијих признања на „Роштиљијади“, али и широм света. Показало се, наиме, да само од лесковачког роштиљ меса може да се направи највећа пљескавица на свету, за Гиниса.

А. Валчић

Podelite ovaj tekst: