Приватизација МИН-а: Руси, Италијани, или неко трећи

За 28. децембар заказана аукцијска продаја “Специјалних возила”, “Вагонке” и “Локомотиве

rusi-italijani-ili-neko-treciПо свему судећи, на помолу је обрт у приватизацији МИН холдинга, једне од највећих машинских индустрија Србије. Није прошло ни месец дана како је најављено да је једна руска фирма показала велико интересовање за куповину фабрике и то “у пакету”, односно на тендеру, а као купци су се појавили Италијани, а интересовање показују и неки други страни купци.

Наиме, након недавног боравка у Русији, градоначелник Ниша Смиљко Костић одржао је конференцију за новинаре да би саопштио да ће “једна велика руска компанија крајем новембра купити целу Машинску индустрију”, не обелоданивши име компаније.

Рекао је да ће Руси фабрику платити “у једном дану”, да ниједан радник неће остати без посла и да ће бити заустављено даље пропадање фабрике. Овом куповином, не само што би се поставио на ноге посустали џин, већ би се отворило широко руско тржиште, спремно да “прогута” велику производњу, у првом реду, вагона и локомотива. Према Смиљковићевим речима, од првобитно планираних хиљаду вагона, на тржиште Русије могла би да оде пет пута већа количина.

Скромни резултати

До сада су на аукцијама продата четири МИН-ова предузећа – “Скретнице” чији је власник постала француска компанија, фабрика у Сврљигу коју су купили Хрвати, “Ковачница” и АГХ. У бази података Агенције за приватизацију је још шеснаест чланица холдинга, а поред поменуте три фабрике које ће купцима бити понуђене 28. децембра, аукције су заказане и за “Метал” из Мерошине, “Челик” из Житорађе и “Пројект” из Ниша.

После овога, у МИН је дошла руска делегација, али новинари нису успели да одгонетну ко је био у делегацији – да ли су је чинили представници државе, политичари, привредници или, можда, само руководство заинтересоване компаније. Руси су пет дана обилазили погоне МИН-а али, и поред упорног настојања, нисмо сазнали да ли је нешто конкретно договорено.

Уколико су Руси заиста били спремни да купе МИН на тендеру, то би значило преокрет у процесу приватизације који је брижљиво припреман неколико година. Према плану, погони из састава МИН холдинга треба да се приватизују на аукцијским продајама и за 16. новембар је била заказана аукција за четири предузећа. И проспектима који су објављени за више МИН-ових фабрика предвиђена је аукцијска продаја.

Међутим, како пишу нишки медији, Агенција за приватизацију је на иницијативу купаца из Италије припремила заједничку понуду за продају 70 одсто имовине и капитала “Специјалних возила” “Вагонке” и “Локомотиве”. Јавни позив објављен је у “Политици” од 28. новембра, само дан након што је Агенција отказала поновљену аукцијску продају “Вагонке” која је била заказана за 30. новембар. Ово наговештава још један обрт у својинској трансформацији МИН-а, јер је најновија понуда, наводно, припремљена на иницијативу познатог купца из Италије за кога се тврди да ће бити добар стратешки партнер и инвеститор.

Почетна цена за поменуте фабрике биће 123.878.000 динара, а минимум обавезних инвестиција 97.838.000 динара. Процењена вредност капитала који се приватизује у АД за производњу специјалних возила, аутодизалица, комуналне надградње и средстава интегралног транспорта “Специјална возила” је 688.698 евра, за “Вагонку” 3.156.700 евра, а за “Локомотиву” 2.641.000 евра. Од поменуте три фабрике које се нуде “у пакету”, једино “Локомотива” није до сада била на аукцији.

Како незванично сазнајемо, од Руса још није стигао никакав одговор, што значи да би поред Италијана и они могли да се појаве на аукцији, без обзира на то што су намеравали да купе цео холдинг на тендеру.

С. Пинтер

Podelite ovaj tekst: