Процене: Издашан буџет је опасан

Павле Петровић,Владимир Глигоров,Јуриј Бајец,Даница Поповић

Павле Петровић,Владимир Глигоров,Јуриј Бајец,Даница Поповић

Ако би се реализовала економска политика која је понуђена предлогом буџета за наредну годину, то би довело до великих проблема. Зато је нужно попуштање монетарне и стезање фискалне политике, уз озбиљно преиспитивање Националног инвестиционог плана – оценили су економисти у разговору за округлим столом „Економска политика 2007 – изазови и последице“, који је 1. децембра организовао часопис Економист у сарадњи са Народном банком Србије. Економисти су упозорили да су пројектовани расходи за 2007. годину већи за 20 одсто него ове године што, према речима гувернера НБС Радована Јелашића, показује “да је брига политичара за инфлацију само декларативног карактера”. Говорећи о тренутном стању, гувернер је рекао да су измењени оквири монетарне политике, забележен је знатан пораст понуде девиза и постепени повратак поверења у динар.

Према оцени Павла Петровића, инфлација је ове године оборена на разуман ниво али је то искључиво урађено кроз монетарну политику, односно апресијацију динара, што је озбиљно закочило производњу. Уколико би се са таквом политиком наставило, то би било неодрживо. Владимир Глигоров је оценио да садашња влада константно покушава да купи подршку фискалним мерама кроз повећање плата и кроз друге уступке. И даље је присутна идеја о држави као главном извору свега у привредном животу, рекао је Глигоров. Према речима Јурија Бајеца, у 2007. години очекује се смањење пореза на плате, пад царина услед уласка земље у разне међународне аранжмане и опадање прихода од ПДВ-а због тога што се користе разни канали за избегавање плаћања. С друге стране, пројектован је раст плата у јавном сектору, због чега ће “доћи до озбиљног дефицита који ће неминовно морати да се покрива приватизационим приходима”. Он је нагласио да би за економску стабилност било добро да у 2007. извоз буде већи за 20 одсто, а да директне стране инвестиције износе бар 2,5 милијарди долара.

Даница Поповић је оценила да је, поред “прегрејане тражње, прецењеног курса и преспорих реформи”, незапосленост највећи проблем у Србији и предложила да се брже спроводе стечајеви неуспешних фирми и приватизација јавних предузећа, а да будућа влада одустане од НИП-а.

Podelite ovaj tekst: